Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 86
Τηλεόραση
Το «Τρίτο» του Μάνου Χατζιδάκι

Μετρώντας ήδη 9 χρόνια από τη φυσική απουσία του Μάνου Χατζιδάκι, την Κυριακή 15 Ιουνίου, το Τρίτο Πρόγραμμα, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα που σφράγισε με την παρουσία του ο μεγάλος συνθέτης, είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο δημιουργό, ενώ θυμάται και θυμίζει μεγάλες στιγμές του.

Την Κυριακή, το Τρίτο Πρόγραμμα «φορά» τα τραγούδια και τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι. Θα ακουστούν οι μουσικές και τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, η φωνή του στα ιστορικά «Σχόλια του Τρίτου», αλλά και σε προσωπικές ερμηνείες δικών του τραγουδιών, η περίφημη διάλεξη στο Θέατρο Τέχνης το 1949 για το ρεμπέτικο τραγούδι, (από ιδιωτικό αρχείο), η συναυλία που έδωσε στη Χίο με τον Σπύρο Σακκά το 1980, η ομιλία του στην Εθνική Πινακοθήκη για τη σχέση μουσικής και στίχου το 1986 «Η λιποθυμία των λέξεων πάνω σε πέντε γραμμές» και το «Τηλεφώνημα Ρουτίνας» - ένα κείμενο του Δημήτρη Παπαδημητρίου για τον Μάνο Χατζιδάκι.

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών άρχισε να μελετάει πιάνο. Το 1948 επανέφερε στην επικαιρότητα το ρεμπέτικο τραγούδι με την περίφημη διάλεξη που έκανε στο θέατρο «Μουσούρη». Δεν έγραψε μουσική μόνο για το θέατρο, αλλά και για το μπαλέτο και τον κινηματογράφο, συνθέτοντας μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες. Στο διάστημα 1966 - 1972, έζησε στη Νέα Υόρκη. Εκεί έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του. «Ρυθμολογία», «Ο Μεγάλος Ερωτικός», κ.ά. Στην Αμερική ξεκίνησε και την εποχή της Μελισσάνθης, ένα μουσικό χρονικό της ζωής του. Ιδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, το «Πολύτροπο», τον Μουσικό Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης, τους Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα, το πολιτιστικό περιοδικό «Τέταρτο», τη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος», την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Το 1975 έγινε διευθυντής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ, αλλά τα ανανεωτικά του σχέδια δε βρήκαν πρόσφορο έδαφος και έτσι παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά. Το 1977 όμως επέστρεψε στην ΕΡΤ, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά το Τρίτο Πρόγραμμα. Εκεί πραγματοποίησε το όραμά του. Τα επόμενα πέντε χρόνια κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μεγάλου μέρους κοινού, πράγμα δύσκολο για έναν τέτοιο σταθμό, αλλά και γενικότερα να δημιουργήσει σημαντικές νησίδες πολιτισμού. Πέθανε το απόγευμα της 15ης Ιουνίου του 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ