Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΧΥΤΑ
«Μπλόκο» στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Σήμερα ονομαστική ψηφοφορία με την οποία συμφώνησαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την απόσυρσή της και την πραγματοποίηση διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ «μπλοκαρίστηκε» χτες στη Βουλή η ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χωροθέτηση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και η σχετική ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει σήμερα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν υπογραφές για την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το θέμα των ΧΥΤΑ προκειμένου ο κάθε βουλευτής να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη για το θέμα. Την πρωτοβουλία ακολούθησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, Γ. Γιαννάκης, Ν. Βρεττός, Η. Παπαηλίας, οι βουλευτές του ΣΥΝ (εκτός της Μ. Δαμανάκη) και ο Στ. Μάνος. Τη σχετική αίτηση είχαν πει ότι θα τη συνυπογράψουν και βουλευτές της ΝΔ του υπολοίπου Αττικής, αλλά μετά από σχετικές πιέσεις των αρμοδίων στελεχών αρνήθηκαν να την υπογράψουν. Αλλωστε, η γραμμή της ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι «καταψηφίζουμε την τροπολογία αλλά δεν παρεμποδίζουμε την ψήφισή της». Γι' αυτό και σήμερα δεν αποκλείεται από την ψηφοφορία να απουσιάζουν βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να διευκολυνθεί η ψήφισή της.

Η Β. Παπανδρέου μετά την κατάθεση της αίτησης για την ονομαστική ψηφοφορία δεν έκρυψε την ενόχλησή της και επιτέθηκε κατά όσων διαφωνούν με την τροπολογία και ζητούν να τοποθετηθούν προσωπικά οι βουλευτές για το θέμα υποστηρίζοντας υποκριτικά: «Με την ψήφο σας μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη και τριτοκοσμική εικόνα των χωματερών»!

Στην υπουργό απάντησε ο Αντ. Σκυλλάκος υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να μη βλέπει τις ευθύνες της και συνεχίζει να τις μεταθέτει σε όλους τους άλλους εκτός από την ίδια που κυβερνάει επί 20 χρόνια. Εμείς, τόνισε, ζητήσαμε την ονομαστική ψηφοφορία για να καταγραφεί η προσωπική ευθύνη του κάθε βουλευτή και πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΝΔ με την άρνησή της να συμφωνήσει με την ψηφοφορία δε βοήθησε σε αυτό.

Να αποσυρθεί και να γίνει διάλογος

Νωρίτερα, στην πολύωρη συζήτηση, την απόσυρση της τροπολογίας για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ ζήτησαν στις ομιλίες τους ο Ν. Γκατζής, εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, και ο Αντ. Σκυλλάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τόνισαν ότι τέτοια θέματα δεν πρέπει να έρχονται ως τροπολογίες αλλά να συζητούνται ξεχωριστά, αφού προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους τοπικούς και επιστημονικούς φορείς.

Οσο για την ουσία της ρύθμισης, είπαν ότι και με αυτήν το 75% του συνόλου των σκουπιδιών του Λεκανοπεδίου θα επιβαρύνουν και πάλι τη Δυτική Αττική, στην οποία επιπλέον λειτουργούν και δύο εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, ενώ μεταφέρεται εκεί και η λάσπη από την Ψυττάλεια. Αρα, τόνισαν, έχουν δίκαιο οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής που διαμαρτύρονται και φωνάζουν ενώ και οι κάτοικοι των άλλων περιοχών έχουν κάθε λόγο να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Πώς να έχουν εμπιστοσύνη, είπαν, όταν προωθείται μία ρύθμιση χωρίς να εξεταστούν επιστημονικά όλα τα θέματα, αφού το θέμα δεν αφορά μόνο στην Αττική και ως εκ τούτου χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός και εξέταση περιπτώσεων ακόμα και εκτός Αττικής.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για την καύση των σκουπιδιών είπαν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει έγκλημα για το Λεκανοπέδιο αφού με δεδομένο το κλίμα της περιοχής θα δημιουργήσει φοβερούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Επίσης, κατήγγειλαν την προσπάθεια διάσπασης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων προκειμένου να διευκολυνθεί η παραχώρηση της διαδικασίας της αποκομιδής στους ιδιώτες, οι οποίοι δε θα νοιάζονται για την υγεία των πολιτών αλλά μόνο για τα κέρδη τους.

Οι ομιλητές της ΝΔ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τη διάταξη (δε ζήτησαν απόσυρση) θεωρώντας την αντισυνταγματική, ενώ τόνισαν ότι λόγω των συνταγματικών προβλημάτων, της μη καταλληλότητας και της απουσίας κοινωνικού διαλόγου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η επιλεγείσα λύση είναι εφαρμόσιμη και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Τόνισαν δε ότι την ευθύνη για τη λύση του προβλήματος την έχει η κυβέρνηση.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο ΣΥΝ προτείνοντας την πραγματοποίηση διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Από τους κυβερνητικούς βουλευτές του υπολοίπου Αττικής αντίθετοι με την ψήφιση της τροπολογίας δήλωσαν οι Γ. Γιαννάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Βρεττός και ο Η. Παπαηλίας, ενώ ο Θ. Πάγκαλος ζήτησε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η Δ. Αττική. Κατήγγειλε μάλιστα ότι από συγκεκριμένη βιομηχανία μεταφέρονται στη Μάνδρα (ορυχεία Σκαλιστήρη) χημικά και τοξικά απόβλητα χωρίς να κάνουν τίποτα οι εκάστοτε υπουργοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ