Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντικομμουνιστικός παροξυσμός από τον εισαγγελέα

Κατά της Κουβανέζικης Επανάστασης και του Φ. Κάστρο στράφηκε ο Χρ. Λάμπρου με αφορμή κατάθεση μάρτυρα

Εδωσε πάλι, χτες, το στίγμα του ο εισαγγελέας στη δίκη της «17Ν», Χρ. Λάμπρου, ύστερα μάλιστα και από την προχτεσινή του ανάδειξη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να γίνει απολύτως σαφές σε τι χέρια βρίσκεται η Δικαιοσύνη. Την τιμητική του αυτή τη φορά είχε η επανάσταση και ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο ο εισαγγελέας αποκάλεσε απεριφράστως δικτάτορα, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του δόθηκε όταν ο μάρτυρας υπεράσπισης Ευάγ. Πισίας αναφέρθηκε στα επαναστατικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

Σε μια έξαρση πρωτόγονου συντηρητισμού - που είναι διάχυτος σε κάθε εκδήλωση του εν λόγω δικαστικού λειτουργού και που στην προκειμένη περίπτωση εκδηλώθηκε στην αντικομμουνιστική εκδοχή του - ο Χρ. Λάμπρου ρώτησε το μάρτυρα να του εξηγήσει πού οδήγησε η επαναστατική αλλαγή στην Κούβα. Οταν δεν πήρε την απάντηση που ήθελε, πρόσθεσε υπό μορφή ερωτήματος: «Αυτόν τον δικτάτορα τον Μπατίστα ποιος τον διαδέχτηκε; Δεν είναι δικτάτορας ο Φιντέλ Κάστρο;». Η απάντηση του Ευάγ. Πισία ήταν κατηγορηματική ότι το καθεστώς της Κούβας είναι από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, της Λατινικής Αμερικής αλλά και πάλι ο εισαγγελέας ξεσπάθωσε επικαλούμενος τους Κουβανούς φυγάδες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απόδειξη ότι η Κούβα έχει δικτατορία και ο Φιντέλ Κάστρο είναι ένας δικτάτορας αλά Μπατίστα. Ηταν δε τόσο εμφανής η πρόθεσή του να υποστηρίξει και να επεκτείνει αυτό το σκεπτικό που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, Μ. Μαργαρίτη, ο οποίος ζήτησε να μη γραφεί τίποτα απ' όσα είπε ο εισαγγελέας στα πρακτικά, ενώ ο ίδιος σημείωσε: «Είναι μια χώρα φιλική με την Ελλάδα και τη σεβόμαστε και την αγαπάμε την Κούβα. Δεν υπάρχει θέμα. Ασε που είναι και πολύ όμορφη χώρα».

Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης

Κατά τ' άλλα, η δίκη εξελίχθηκε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Πρώτος κατέθεσε ο συγγραφέας Γ. Καραμπελιάς, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα. Ο Γ. Καραμπελιάς δέχτηκε ότι η «17Ν» είχε πολιτικά κίνητρα για τη δράση της, με την οποία, όπως δήλωσε, διαφωνεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είχε γνωρίσει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, όταν ο τελευταίος ήταν φοιτητής στο Παρίσι, τον Δ. Κουφοντίνα, τον οποίο, όπως είπε, είχε συναντήσει σε φοιτητικές εκδηλώσεις την περίοδο 1979-1980, και τον Θ. Ψαραδέλλη, τον οποίο χαρακτήρισε εξαίρετο άνθρωπο.

Κατόπιν κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γ. Σταματόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η «17Ν» είναι αμιγώς πολιτική οργάνωση που ξεπήδησε στο πλαίσιο συγκεκριμένων συνθηκών, ελληνικών και παγκόσμιων. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κόσμος θεωρεί τα μέλη της «17Ν» που δικάζονται πολιτικούς ακτιβιστές, ότι τα εγκλήματά τους είναι πολιτικά, ενώ για τον Δ. Κουφοντίνα είπε πως «έχει επιδοκιμαστεί απ' όλη την ελληνική κοινωνία η τιμιότητά του και η ανάληψη των ευθυνών του».

Τελευταίος κατέθεσε ο καθηγητής των ΤΕΙ Ευάγγελος Πισίας, ο οποίος χαρακτήρισε τη «17Ν» «ομάδα ένοπλης πολιτικής βίας με επαναστατικά χαρακτηριστικά». Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας επιχείρησε να δώσει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες κατά τη γνώμη του έγινε δυνατή η εμφάνιση της «17Ν» και υποστήριξε πως αν δεν είχε εμφανιστεί αυτή η οργάνωση θα είχε παρουσιαστεί κάποια άλλη με παρόμοια χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ