Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Αποφάσισαν να την κλείσουν!

Το ΝΑΤ αποφάσισε την κατάργηση της Εστίας, στα πλαίσια κυβερνητικών κατευθύνσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για την ύπαρξη της Εστίας Ναυτικών, που χτίστηκε αποκλειστικά από τον ιδρώτα και το αίμα των ναυτεργατών μέσα στους «σκυλοπνίχτες» των Ελλήνων εφοπλιστών, άρχισε από προχτές το απόγευμα! Με μια απόφαση-βόμβα, η πλειοψηφία της διορισμένης - από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη - διοίκησης της Εστίας προδιέγραψε το τέλος της, βάζοντας σε κίνηση μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2001. Ηδη, το ΝΑΤ, που χρηματοδοτεί την Εστία, έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό του ένα ποσό και για την καταβολή των αποζημιώσεων των 150 εργαζομένων σε αυτήν!

Η προώθηση του κλεισίματος της Εστίας αποτελεί ενεργοποίηση μιας σειράς αντιναυτεργατικών μέτρων, που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1997 και είχε στηρίξει η ΝΔ, η εφαρμογή των οποίων είχε «παγώσει». Τα μέτρα αυτά αφορούν, εκτός από την Εστία, την κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και την ενσωμάτωση του Οίκου Ναύτου με το ΙΚΑ. Καθορίστηκαν στις 3 του Νοέμβρη 1997 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα κατάργηση και συγχωνεύσεις Οργανισμών του δημοσίου και αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά τις εκλογές. Η διάλυση του Οργανισμού αυτού σημαίνει ταυτόχρονα και κλείσιμο του ξενώνα της Εστίας, στον οποίο αυτή την περίοδο στεγάζονται περίπου 250 άνεργοι ναυτεργάτες.

Η διάλυση της Εστίας αποτελεί και συνέχεια του «πλιάτσικου» σε βάρος της, που συμβαίνει επί χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στις 15 του Ιούνη 1999 η ΠΕΜΕΝ παρέδωσε στον εισαγγελέα στοιχεία-καταπέλτη για κακοδιαχείριση στην Εστία και διαγωνισμούς-«μαϊμού», όμως το «χέρι του νόμου» ακόμα δεν έχει εμφανιστεί. Τελευταίο κρούσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΠΕΜΕΝ, αποτελεί η υπόθεση της σίτισης των ανέργων με την παροχή κουπονιών. Ο πρόεδρος της Εστίας και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, είχε αναθέσει αυθαίρετα τη σίτιση των ανέργων στις εταιρίες «GOODY'S» και «OLD BAKERS» διαδοχικά, χωρίς να γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός. Οσον αφορά τη σίτιση των ανέργων που γινόταν μέχρι πρόσφατα στον ξενώνα της Εστίας από την εταιρία «ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΒΕ», η ΠΕΜΕΝ είχε διαπιστώσει ότι οι μερίδες που καταγράφονταν ήταν περισσότερες από τα κουπόνια που είχαν διανεμηθεί στους ανέργους. Για παράδειγμα, την 1η του Ιούνη 1999 μέχρι και τις 10 του ίδιου μήνα διανεμήθηκαν 1.190 κουπόνια, ενώ παραγγέλθηκαν 1.544 μερίδες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ