Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΧΝΑ
Ο Εγκέλαδος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές

Αμεση αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής, ζητά η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Εκατό δεκαπέντε σπίτια οριστικά ή προσωρινά ακατάλληλα έχουν χαρακτηρίσει μέχρι τώρα τα αρμόδια συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας Εύβοιας στην περιοχή των Ψαχνών, ενώ τρεις νέες διαδοχικές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 4,6 έως 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα, προκάλεσαν έντονη αναστάτωση στους κατοίκους και αμηχανία στους σεισμολόγους...

Μέχρι χτες αργά το απόγευμα, είχαν γίνει πάνω από 600 αιτήσεις κατοίκων για αυτοψίες, ενώ τα αρμόδια συνεργεία είχαν πραγματοποιήσει 250 ελέγχους, από τους οποίους προέκυψε ο χαρακτηρισμός 15 κόκκινων (κατεδαφιστέων) και 100 κίτρινων (επισκευάσιμων).

Οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως «σμηνοσειρά» και πιστεύουν ότι το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις και τις επόμενες μέρες, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια δόνηση μεγαλύτερου μεγέθους από το σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε προχτές το πρωί. Πάντως, όπως δήλωναν οι ίδιοι, είναι ακόμη νωρίς για να βγάλει κανείς σίγουρα συμπεράσματα.

Πολλά ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι κάτοικοι αφέθηκαν στην τύχη τους, παρότι υπήρχαν Εκθέσεις, τόσο του ΟΑΣΠ, όσο και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο από τις αρχές του 2002, όταν και τότε υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που κράτησε αρκετούς μήνες. Μία από τις εκθέσεις αυτές, που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ» και υπογράφουν οι ερευνητές του ΟΑΣΠ Δ. Φουνταλής, Χ. Μεταξάς, Σ. Λαλεχός και Χ. Γκουντρομίχου, επισημαίνει ότι «μολονότι δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για εκδήλωση σεισμού μεγέθους μεγαλύτερου των 5 Ρίχτερ, κοντά στην πόλη των Ψαχνών, είναι σαφής η παρουσία ρηγμάτων του υποβάθρου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα γένεσης σεισμού έως 6,5 Ρίχτερ».

Οι επιστήμονες δε στέκονται στη διαπίστωση αυτή, αλλά προτείνουν, με στόχο την ακριβέστερη εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής, να πραγματοποιηθούν οι εξής μελέτες:

- Νεοτεκτονική χαρτογράφηση της περιοχής σε κλίμακα τουλάχιστον 1:100.000.

- Γεωφυσικές διασκοπήσεις για τον ακριβέστερο καθορισμό της δομής του υποβάθρου και του ρηξιγενούς ιστού.

- Σεισμολογική παρακολούθηση της περιοχής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

- Παλαιοσεισμολογική μελέτη.

Τίποτε, όμως, από όλα αυτά δεν έγινε, εκτός από το να επιδοθεί η Εκθεση αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των Ψαχνών - λες και θα μπορούσε αυτή να κάνει αυτές τις μελέτες... Οχι μόνον αυτό, αλλά ακόμη και οι τέσσερις σεισμογράφοι, που είχαν εγκατασταθεί εκεί τα διαστήματα από 22-1-2002 έως 6-2-2002 και από 12-2-2002 έως 22-2-2002, αποσύρθηκαν!

Ανακοίνωση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών ζητά, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει τις προτάσεις του Κόμματος για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής και της χώρας γενικότερα, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων από τους σεισμούς είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής.

Η ΝΕ Εύβοιας καταγγέλλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την έλλειψη της αντισεισμικής θωράκισης, των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών που απαιτούνται, αλλά και τις λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι ο έλεγχος αντοχής των κτιρίων. Καταγγέλλει, επίσης, και τις πράσινες ή γαλάζιες διοικήσεις της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν στόχο τη διεκδίκηση αυτών των μέτρων.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση περιλαμβάνει:

  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής και όχι μόνον.
  • Την αναθεώρηση και βελτίωση του νέου αντισεισμικού κανονισμού - σύμφωνα και με την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και γνώσης - και θέσπιση (με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους) μικροζωνικών μελετών για το χτίσιμο και την κατασκευή έργων.
  • Την άμεση προτεραιότητα για μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές.
  • Τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής λαϊκής στέγης.
  • Την άμεση υλοποίηση των προτάσεων - μελετών του ΟΑΣΠ για την περιοχή.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κτλ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στην περιοχή και στο νομό.
  • Την αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.
  • Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων της περιοχής, καθώς και των άλλων πόλεων του νομού και ιδιαίτερα των αυθαίρετων.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς του δήμου.
  • Την παρουσία των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να αποτελούν χώρους εκτόνωσης και καταφυγής προσωρινής κατάλυσης μετά από ένα σεισμό.
  • Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου, ανά νομό, περιφέρεια και σ' όλη τη χώρα. Την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της ΤΑ και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ