Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας τον Κ. Πάουελ

Ο μικρός Παλαιστίνιος στριμώχνεται να περάσει μέσα από το τείχος του αίσχους που έκτισε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος στριμώχνεται να περάσει μέσα από το τείχος του αίσχους που έκτισε ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με μια εντυπωσιακή επιχείρηση κατεδάφισης, μπροστά στα ΜΜΕ, ενός αραιοκατοικημένου εποικισμού στη Δ. Οχθη, λίγη μόλις ώρα μετά την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας σε χωριό στο Βόρειο Ισραήλ, ετοιμάζεται η ισραηλινή ηγεσία να υποδεχτεί, σήμερα, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, που σπεύδει στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός συνεχίζει τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες «βαίνουν καλά», όπως εκτίμησε ο Κόλιν Πάουελ επικαλούμενος «πληροφορίες» του.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε εποίκους και άνδρες των ισραηλινών αρχών ασφαλείας και του στρατού, χτες το μεσημέρι, όταν εκσκαφείς και θωρακισμένα οχήματα πλησίασαν τον εποικισμό Μιτζπέχ Γιτζχάρ, κοντά στη Νάμπλους, προκειμένου να τον κατεδαφίσουν. Η επιχείρηση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των κατεδαφίσεων των εποικισμών που έχουν ανεγερθεί χωρίς την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης, απόφαση που λήφθηκε μετά την αποδοχή του «οδικού χάρτη». Οι αψιμαχίες συνεχίζονταν επί ώρα με τους εποίκους να απειλούν ότι δε θα εγκαταλείψουν ποτέ τη γη τους, ακόμη και αν τους καταστρέψουν τα σπίτια. Ελαφρά τραυματίστηκαν 3 έποικοι και 4 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον πρώτο κατοικημένο εποικισμό που αποπειράται να κατεδαφίσει ο ισραηλινός στρατός.

Λίγο νωρίτερα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος εξερράγη μέσα σε παντοπωλείο - εστιατόριο του χωριού Σντεχ Τρουμότ, κοντά στην κοινότητα Μπέιτ Σιν, του Βορείου Ισραήλ. Εκτός από τον καμικάζι σκοτώθηκε ο Ισραηλινός παντοπώλης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Τζιχάντ».

Η «Τζιχάντ», πάντως, όπως και οι υπόλοιπες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνέχισαν, χτες, τις μαραθώνιες συνομιλίες τους με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ο οποίος απηύθυνε νέα έκκληση για εκεχειρία. Με ανακοίνωσή του, το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» γνωστοποίησε ότι απορρίπτει την έκκληση εκεχειρίας και ότι «θα συνεχίσει την ένοπλη αντίσταση», χωρίς όμως να γίνει σαφές αν οι εκπρόσωποί του στις διαπραγματεύσεις αποχώρησαν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που αναμένεται αύριο στο Ισραήλ, δήλωνε ότι «με βάση την πληροφόρησή του, στις ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες έχει σημειωθεί πρόοδος». Ο Πάουελ θα συναντηθεί με τον Σαρόν και τον ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ στην Ιερουσαλήμ και με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ιεριχώ.

«Ντρέπομαι...»

«Η κατάσταση στη Γάζα και στα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη είναι ανάλογη με την κατάσταση που επικρατούσε στο εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας, ανάλογη με τη συμπεριφορά που ακολουθούσαν οι Ναζί απέναντι στους Εβραίους». Αυτό δήλωσε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επιστρέφοντας από ταξίδι στα παλαιστινιακά εδάφη, η Βρετανίδα εβραία βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου για τη Φυλετική Ισότητα, Ούνα Κινγκ. Η Κινγκ, που επισκέφθηκε τα παλαιστινιακά εδάφη μαζί με τη συνάδελφό της από το Φιλελεύθερο Κόμμα, Τζένι Τουνγκ, υπογράμμισε με νόημα ότι ήλπιζε «να μην αισθανθεί ποτέ ντροπή για τις ενέργειες του εβραϊκού κράτους, αλλά, δυστυχώς, τώρα νιώθω. Καμία κυβέρνηση δε δικαιούται να φέρεται έτσι σε έναν άλλο λαό», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ