Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Ηχοι και μουσικές της Κούβας

Αφιερωμένη στη μουσική της Κούβας είναι η εκπομπή «Ποιητική αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 22 Ιούνη στις 6 το απόγευμα στον «902 Αριστερά στα FM». Μέσα από τους ήχους και τις μουσικές, η εκπομπή θα επιχειρήσει να ιχνηλατήσει την ιστορία του Νησιού της Επανάστασης.

Χαμπανέρα, ντανσόν, μάμπο, μπολερό, ρούμπα, σάλσα, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα ρυθμών και μουσικών που γεννήθηκαν σ' αυτό το νησί της Καραϊβικής που ανακάλυψε το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος και το προσάρτησε στο ισπανικό στέμμα. Για χρόνια πολλά στην Κούβα οι λευκοί μετέφεραν σκλάβους από την Αφρική, επιβάλλοντας ταυτόχρονα απάνθρωπους νόμους και μεταχείριση τόσο γι' αυτούς όσο και για τους ντόπιους Κουβανούς. Χιλιάδες από αυτούς πέθαναν από πείνα και τις σφαίρες των ισπανικών μουσκέτων. Ομως ακόμα και έτσι δεν έπαψαν ποτέ να τραγουδούν τους ρυθμούς τους, μοναδικός σύνδεσμος με τη χαμένη, για πάντα ήπειρό τους, μοναδική ελπίδα για τις συνθήκες που ζούσαν.

Από τότε ως σήμερα, με μεγάλο σταθμό και στροφή στην ιστορία του νησιού, την Επανάσταση του 1959, η Κούβα εξακολουθεί να γεννά ρυθμούς και μουσικές σε εκπληκτικό αριθμό και ποιότητα.

Τούτες τις μέρες, ακόμα μια φορά, η Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των ιμπεριαλιστών. Στο πλευρό της όπως πάντα στέκονται οι τίμιοι άνθρωποι όλου του πλανήτη και είναι εκατομμύρια αυτοί που συμπαθούν αυτό το νησί που επιμένει ν' αντιστέκεται. Ισως δε θα ήταν άκαιρο να επισημάνει κανείς ότι η κουβανέζικη μουσική, μια παγκόσμια ρυθμική «γλώσσα» που λατρεύεται, είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά «όπλα» του νησιού του Φιντέλ Κάστρο, του Τσε και του Καμίλο Σιενφουένγκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ