Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με του Ρίτσου τη φωνή

«Επιτέλους έγινε κατορθωτό να υπάρξει στο Ηρώδειο μια συναυλία με ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Ενός ποιητή - σύμβολο, που παρά το μεγάλο έργο του, εδώ και χρόνια δεν ακούγεται. Τα κέντρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης ηθελημένα τον έβαλαν στο περιθώριο, γιατί ενοχλεί». Με τα παραπάνω λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη μουσική παράσταση - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιούλη, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συμπράττει με ερμηνευτές και ηθοποιούς, στην παρουσίαση των κορυφαίων έργων του ποιητή, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Οι ερμηνείες των Ελένης Τσαλιγοπούλου, Δημήτρη Μπάση και Γιάννη Μπέζου, θα εναλλάσσονται με απαγγελία ποιημάτων από το σύνολο του έργου του Γ. Ρίτσου από τους ηθοποιούς Γιάννη Φέρτη, Κάκια Ιγερινού και Θοδωρή Αντωνιάδη. Η εικαστική επιμέλεια είναι του Αλέκου Φασιανού, η σκηνοθεσία του Γιάννη Λαπατά και τα σκηνικά -κοστούμια της Ντόρας Λελούδα.

«Είναι τα τρία έργα», είπε ο Μ. Θεοδωράκης, «που συνδέονται με κορυφαίες, αιμάτινες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας. Ο "Επιτάφιος" με τους εργατικούς αγώνες, η "Ρωμιοσύνη" με την Εθνική Αντίσταση, "Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα" με την εποχή της δικτατορίας. Πέρα από την αισθητική τους αξία εξέφρασαν τα ιερά αισθήματα του λαού και γι' αυτό τον άγγιξαν. Ο Ρίτσος είχε το θάρρος να μιλήσει γι' αυτά. Ομως, το αυτί της εξουσίας δεν ιδρώνει».

Αναφερόμενος στην εποχή μας είπε πως «σήμερα οι νέοι άνθρωποι είναι πιο δυστυχισμένοι από εμάς, που παρότι ζούσαμε οδυνηρές καταστάσεις υπήρχε ελπίδα, προοπτική. Οι σημερινοί νέοι μπορεί να ζούνε καλύτερα, αλλά συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει ειρήνη, δυνατότητα δίκαιης κοινωνίας. Σήμερα μιλούν για παγκοσμιοποίηση και ελεύθερη αγορά, εννοώντας το νόμο της ζούγκλας: Ο θάνατός σου η ζωή μου. Και σε μια εποχή ζούγκλας δεν προβάλλεται η αληθινή τέχνη, που μπορεί ν' αλλάξει τον άνθρωπο και αυτός στη συνέχεια ν' αλλάξει τον κόσμο». Οσο για τους πνευματικούς ανθρώπους, κατά το συνθέτη, αυτοί σήμερα «βρίσκονται στο περιθώριο - κάποιοι μάλιστα ηθελημένα αυτολογοκρίνονται και αυτό είναι το χειρότερο». Αιτία, «η τρομοκρατία που εκπέμπεται από τις ΗΠΑ» και «το μάτι του "Μεγάλου Αδελφού" («Εσελον»), που παρακολουθεί, ελέγχει τα πάντα και τρομοκρατεί τους δημιουργούς».

Το αφιέρωμα στον Ρίτσο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια σε τόπους - σταθμούς της ζωής και εξορίας του ποιητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ