Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Ελεύθεροι οι πλοιοκτήτες

Στο εδώλιο ο ναυτικός, που αποκάλυψε πως το πλοίο ήταν σαπάκι

Η κυβερνητική κατεύθυνση για την πάση θυσία συγκάλυψη των εγκλημάτων που διαπράττει η εφοπλιστική ασυδοσία, στέλνοντας κατά δεκάδες ναυτεργάτες και επιβάτες στον πάτο της θάλασσας, εφαρμόζεται πλήρως από τις δικαστικές αρχές του Πειραιά. Το «έργο» που πρέπει τώρα να φέρουν σε πέρας είναι να «στείλουν στο συρτάρι» την υπόθεση ενός ακόμα ναυαγίου. Αυτό του εντελώς σάπιου φορτηγού πλοίου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», το οποίο στις 17 Γενάρη του 1998 βούλιαξε ανοιχτά της Σαρδηνίας, «καταπίνοντας» 7 ναυτεργάτες. Η «αδέκαστη» Δικαιοσύνη έχει φροντίσει οι τρεις πλοιοκτήτες του πλοίου να «αλωνίζουν» ελεύθεροι και από πάνω να έχουν το θράσος να στέλνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, συνάδελφο των 7 πνιγμένων, επειδή τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του και με συγκεκριμένα στοιχεία να δαχτυλοδείξει τους υπεύθυνους. Ετσι, σήμερα το πρωί, θα καθίσει στο σκαμνί του Πλημμελειοδικείου Πειραιά ο συνδικαλιστής μηχανικός Σ. Κοκόλης με τη χαλκευμένη κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, μετά από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του οι πλοιοκτήτες του σαπιοκάραβου Δημήτρης Γιαστικλής, Παναγιώτης και Σταύρος Βατικιώτης.

Ο ναυτεργάτης βρέθηκε κατηγορούμενος, επειδή την επομένη του ναυαγίου έσπευσε να καταθέσει στις διωκτικές αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ναυάγιο ήταν προδιαγεγραμμένο. Αλλωστε, και ο ίδιος πιθανόν να είχε την ίδια τύχη με τους 7, αν δεν ξεμπαρκάριζε από το πλοίο πριν αποπλεύσει για το «μοιραίο» ταξίδι.

Τροφοδότης του θράσους των τριών πλοιοκτητών είναι οι ίδιες οι δικαστικές αρχές. Συγκεκριμένα, το 2001 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά με το υπ' αριθμό 1.840 βούλευμα είχε ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον των τριών για «πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία με πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο», επειδή «εγνώριζαν ότι το φορτηγό πλοίο "Αγιος Παντελεήμων", την πλοιοκτησία του οποίου είχαν, ήταν καθόλα αναξιόπλοο» και τους επέβαλε περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε στηριχτεί, εκτός των άλλων, και στην πραγματογνωμοσύνη - καταπέλτη που είχαν συντάξει το Φλεβάρη του 2001 οι πραγματογνώμονες Σ. Μελάς και Γ. Χατζηκωνσταντής.

Οι τρεις ασκούν έφεση και ένα χρόνο μετά και ύστερα από πρόταση με αριθμό 291/2002 του αντιεισαγγελέα Εφετών Γ. Χατζίκου, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά την κάνει αποδεκτή. Αίρει τους περιοριστικούς όρους και διατάσσει τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης. Οπως ήταν αναμενόμενο, η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, η οποία συντάχθηκε από τους Δ. Πετρόγκωνα και Μ. Θεοδωρίδη, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πλοιοκτητών. Οι πραγματογνώμονες αποφάνθηκαν ότι αιτία του ναυαγίου ήταν «η σφοδρότητα πρόπτωσης κύματος ή κυμάτων κατά του πλου εν θαλασσοταραχή και υπό λίαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες»... Κι έτσι, αντί για τους εφοπλιστές, κατηγορούμενος βρίσκεται ο μηχανικός που κατάγγειλε πως το πλοίο ήταν σάπιο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ