Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Διαλύουν το συνεταιρισμό, επιτίθενται στα δικαιώματα

Ανακοίνωση της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ

Σε επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στην «Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αμφισσας», έχει επιδοθεί η πρασινογάλαζη πλειοψηφία της διοίκησής της, με «μπροστάρη» τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης, που είναι και στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ! Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης, που συνοδεύεται με την τρομοκράτηση των εργαζομένων, είναι οι τέσσερις πρόσφατες απολύσεις που έγιναν, ενώ το συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απειλεί και με συνέχεια της επίθεσης!

Ετσι, όντας διακατεχόμενοι από «επιχειρησιακό δαιμόνιο» και νεοφιλελεύθεροι οπαδοί της «οικονομίας της αγοράς», όπως είναι οι πολιτικοί τους φορείς, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, των οποίων την πολιτική διάλυσης των συνεταιρισμών στηρίζουν, έχουν, ήδη, ξεπουλήσει το σούπερ - μάρκετ, διέλυσαν το πρατήριο εφοδίων της Ενωσης στο Λιδορίκι, εξυπηρετούν τους ημέτερους στην αγορά των ελιών, ενώ μέσω του κομματικού μηχανισμού, που έχουν στήσει, κρατούν σε πολιτική ομηρία τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Την κατάσταση διάλυσης που έχει δρομολογηθεί στη δευτεροβάθμια οργάνωση των συνεταιρισμών αγροτών και το επακόλουθο των απολύσεων που γίνονται, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της στο συνεταιριστικό κίνημα, στους αγρότες, στους εργαζόμενους και στο λαό της Φωκίδας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι απολύσεις και οι εκβιασμοί είναι μόνο η αρχή. Στόχος της πλειοψηφίας της ένωσης είναι να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Να εφαρμοστεί η μερική απασχόληση, να προσληφθούν - ίσως - νέοι με ατομική εποχιακή σύμβαση, με μερικό μισθό, μερική ασφάλιση, χωρίς άδειες, δώρα και επιδόματα. Προωθώντας έτσι και αυτοί, όπως η Νομαρχία και οι Δήμοι τα πρότυπα του «νέου» εργαζόμενου που επιβάλλουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, όπως το πρόγραμμα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» που ομόφωνα ψήφισαν, πρόσφατα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και οι «αντάρτες» των δυο κομμάτων στις νομαρχιακές εκλογές. Επίσης σημειώνει η ΝΕ Φωκίδας στόχος τους είναι η εργολαβοποίηση, το φασόν, σε διάφορες εργασίες (ακόμα και το λογιστήριο), το ξεπούλημα όποιων δραστηριοτήτων έχουν απομείνει και στο τέλος η σύμπραξη με ιδιώτες επιχειρηματίες, μετατρέποντας την Ενωση σε Ανώνυμη Εταιρία.

Μια τέτοια εξέλιξη, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα είναι καταστροφική τόσο για τους εργαζόμενους στην Ενωση, όσο και για τους αγρότες του νομού, που θα εκβιάζονται από τους μεγαλέμπορους για να παραδώσουν την παραγωγή χωρίς τιμές παρέμβασης και με μεμονωμένες επιδοτήσεις. Οι επαγγελματίες θα βάζουν περισσότερα λουκέτα, ενώ θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό αν δοθεί ένα ακόμα μέρος των αποθηκών της ΕΓΣ στο σούπερ - μάρκετ «Γαλαξίας». Τέλος, οι εργαζόμενοι του νομού συνολικά θα είναι τα θύματα του εργασιακού μεσαίωνα που προωθείται από τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» και που, η πλειοψηφία της Ενωσης γίνεται «δούρειος ίππος», για την εφαρμογή τους.

Καταλήγοντας η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, καλεί τους εκπροσώπους στην ΕΓΣ να αντισταθούν στην καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η πλειοψηφία και να απαιτήσουν άμεση σύγκληση της γενικής συνέλευσης και ανάκληση των απολύσεων.

Καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και επαγγελματίες να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με την ψήφο τους να αναδείξουν πανίσχυρο το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή - φιλοαγροτική πολιτική του παραγωγικού συνεταιρισμού, μιας πολιτικής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ