Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Λυκαβηττό με τραγούδια του

Βαγγέλης Περπινιάδης
Βαγγέλης Περπινιάδης
Δύο μήνες συμπληρώνονται στις 12 Ιουλίου από το θάνατο του Βαγγέλη Περπινιάδη, του τραγουδιστή και συνθέτη, που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικές στιγμές του λαϊκού μας τραγουδιού. Ερμηνεύοντας δημιουργίες είτε των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα, Δερβενιώτη, Μπακάλη, Ζαμπέτα κ.ά., είτε δικά του τραγούδια. Γιος του θρυλικού Στελλάκη Περπινιάδη, γεννήθηκε το 1927 στην Κοκκινιά. Από παιδί ασχολήθηκε με την ψαλτική, ενώ ονειρευόταν να γίνει παπάς, κάτι που δεν πραγματοποίησε, καθώς αφοσιώθηκε στη μεγάλη αγάπη του, το λαϊκό τραγούδι. Στα τέλη της δεκαετίας του '40, πραγματοποιεί τις πρώτες του εμφανίσεις σε διάφορες ταβέρνες, αλλά και σε πανηγύρια, πλάι στους Γ. Παπασιδέρη και Γ. Παπαϊωάννου. Το 1956 κάνει την πρώτη του δισκογραφική παρουσία με δικό τραγούδι, το «Κλάψτε με φίλοι κλάψτε με», ενώ εκείνα τα χρόνια εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά: Στου Βλάχου με τους Βαμβακάρη, Μπέλλου, Παγιουμτζή, Ζαμπέτα κ.ά., στου πατέρα του Στελλάκη με τον ίδιο και τον Λουκά Νταράλα, στου Κολοκοτρώνη, στου Περβόλα κ.α.

Μεγάλη επιτυχία έκανε στις δεκαετίες '60-'70, γράφοντας και ερμηνεύοντας αξιόλογα τραγούδια. Ανάμεσα στις δικές του δημιουργίες, περιλαμβάνονται τα δημοφιλή τραγούδια «Θέλεις να πεθάνω;» και «Γύρισε κοντά μου», ενώ η φιλία του με τον Μπάμπη Μπακάλη φέρνει σειρά επιτυχιών, όπως «Δεν είμαι βράχος ούτε βουνό», «Το μεροκάματο του πόνου», «Με πικραμένη την καρδιά», «Να 'μουνα το σεντονάκι» κ.ά. Οι δισκογραφικές επανεκτελέσεις τραγουδιών των Βαμβακάρη («Οι βεργούλες», «Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια» κ.ά.), Τσιτσάνη («Αρχόντισσα», «Αχάριστη») γίνονται με τη φωνή του και πάλι μεγάλες επιτυχίες, όπως και τα τραγούδια του Καλδάρα «Γιατί γλυκιά μου κλαις» και «Ανεβαίνω σκαλοπάτια». Από το 1963 έως το 1970, συνεργάστηκε με την Ρία Νόρμα, με την οποία υπήρξαν ένα από τα δημοφιλέστερα λαϊκά ντουέτα. Το 1965 ερμήνευσε σειρά τραγουδιών του Χρήστου Λεοντή («Πού να χωρέσει τ' όνειρο», «Θα 'ρθει το βράδυ βροχερό» κ.ά.) και του Γιώργου Κατσαρού και συμμετείχε στις συναυλίες τους. Διανύοντας τη δημιουργική του πορεία για περισσότερο από μισόν αιώνα, ο Β. Περπινιάδης παρέμενε στο πάλκο μέχρι τελευταία.

Στον Βαγγέλη Περπινιάδη είναι αφιερωμένη η συναυλία που διοργανώνει το περιοδικό «Δίφωνο», την Τετάρτη (9/7), στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο του Λυκαβηττού. Η μουσική αυτή σύναξη, στην οποία θα πάρουν μέρος πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, είναι το αποτέλεσμα μιας υπόσχεσης που είχε δοθεί στον ίδιο τον λαϊκό δημιουργό, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Μάλιστα, πολλοί από τους καλλιτέχνες ακύρωσαν προγραμματισμένες συναυλίες τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην τιμητική συναυλία. Ανάμεσά τους, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Μαριώ, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιώργος Μαργαρίτης. Η μουσική συντροφιά περιλαμβάνει, επίσης, τις τραγουδίστριες Μαρία Σπυροπούλου, Μελίνα Ασλανίδου και Λένα Αλκαίου, καθώς και το Κουαρτέτο Μπουζουκιών «Ραστ», που θα αποδώσει με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, τις μεγάλες επιτυχίες του Βαγγέλη Περπινιάδη. Ο ίδιος ο λαϊκός δημιουργός, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν το θάνατό του στον Κ. Μπαλαχούτη και η οποία δημοσιεύεται στο «Δίφωνο» του Ιουνίου, με αφορμή τη συναυλία - αφιέρωμα, ανέφερε: «Ξέρεις ότι δε μου αρέσουν πολύ οι απονομές και τα βραβεία κι ότι έχω αρνηθεί προτάσεις και προτάσεις. Ομως τώρα, πριν το τέλος, θα με ικανοποιούσε κάτι τέτοιο. Αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνονται και με άλλους ανθρώπους που πρόσφεραν, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο τιμάται το λαϊκό τραγούδι, που είναι μεν δικαιωμένο στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά βρίσκεται παραγνωρισμένο στην αφάνεια, όσον αφορά τους αρμόδιους και την πολιτεία». Και τα τελευταία του λόγια: «Τα πάντα στη ζωή έχουν αρχή και τέλος. Κανείς δεν εξαιρείται απ' το θάνατο. Καθένας πρέπει να ξέρει γιατί ζει και γιατί πεθαίνει και να κοιτάει να φύγει με καθαρή τη συνείδησή του. Κι εγώ είμαι γαλήνιος, ικανοποιημένος και χορτασμένος από όσα κατάφερα και έπραξα στην πορεία αυτή και στο βίο μου».

Τα εισιτήρια για κάθε συναυλία κοστίζουν 20 ευρώ και προπωλούνται στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Στοά Πανεπιστημίου), στα «VIRGIN MEGASTORES», στα «Village Center» Ρέντη και Αμαρουσίου, στο «Δίφωνο» (Αγαμέμνονος 51- 53, Καλλιθέα, Τηλ. 210 94.81.500), στο Τεχνότροπον (Λένορμαν 172 - Αθήνα, Τηλ. 210 51.51.885) και στην «Ticket Hellas» (Τηλ. 210 61.89.300) μέσω πιστωτικής κάρτας.


Ρ. ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ