Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι καύσωνες!

«

Σα να μην πέρασε μια μέρα», λέει ένα ελαφρό τραγουδάκι. Σα να μην πέρασε μια μέρα, λοιπόν, από τότε που τα ΜΜΕ μάς προετοίμαζαν για τον επερχόμενο καύσωνα. Και πάντα, βέβαια, με το γνωστό σχεδόν τρόπο. Μια, συνήθως, ξανθή κυρία με καλοραμμένο και καλοφορεμένο ταγιέρ, του οποίου η μοδιστρική πονηριά κορυφώνεται στο σημείο, όπου σκοπίμως αποκαλύπτεται τμήμα καλλιγράμμου μηρού, ελαχίστου μεν πλην όμως επαρκούς για να υποθέσουν οι φανατικοί των δελτίων καιρού τη συνέχεια, αναλαμβάνει, εννοώ η κυρία, να μας αναλύσει την πορεία των βαρομετρικών χαμηλών, την ένταση των βορειανατολικών ή βορειοδυτικών ανέμων, τους βαθμούς της θερμοκρασίας και της υγρασίας κατά τόπους. Και όλ' αυτά, βέβαια, με τη βοήθεια του γνωστού γεωγραφικού χάρτη, όπου η μισή Ελλάδα βρίσκεται υπό την απειλή καταιγίδων, κατά τις απογευματινές ώρες και η άλλη μισή υπό την απειλή ανελέητων αφρικανικών ήλιων. Επειδή όμως τα καλά ΜΜΕ πρέπει να διασταυρώνουν τις «καλές» τους ειδήσεις που διανέμουν καθημερινά στον ανυποψίαστο λαό, την καλοντυμένη ξανθή κυρία διαδέχεται διακεκριμένος μετεωρολόγος, επίκουρος ή αναπληρωτής, και σε μερικές περιπτώσεις διάσημος καθηγητής, ομότιμος ή όχι, δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι «διάσημος». Ο εν λόγω διάσημος, λοιπόν, κάτω από τις αγωνιώδεις καταιγιστικές ερωτήσεις του ευσυνείδητου δημοσιογράφου αναλαμβάνει να εξηγήσει το φαινόμενο των καυσώνων, αν είναι αποτέλεσμα του γνωστού αναρχικού νοτιοαμερικανικού φαινομένου, γνωστού ως «El ninio» ή αν τελικά επέρχεται ο γνωστός «θερμικός θάνατος» ή, για να πολιτικοποιηθεί και λίγο η συζήτηση, αν φταίνε οι βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου που έριξαν οι Αμερικανοί στη Γιουγκοσλαβία. Ο «διάσημος», συνήθως, αρνείται τα πάντα, ισχυρίζεται ότι όλα πάνε καλά και φυσιολογικά. Αρνείται ότι φταίει το «El ninio» και οι βόμβες και εύχεται «καλό καλοκαίρι».

Η ενημέρωση όμως δε σταματάει εδώ, γιατί ταυτοχρόνως με τον διάσημο μετεωρολόγο έχει κληθεί και ο σχετικός διαιτολόγος ιατρός, για να συστήσει στους απανταχού ταλαιπωρημένους Νεοέλληνες να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα, να πίνουν πολλά υγρά, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να τρώνε ελαφρά και όσοι, τέλος πάντων, κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους ή η ηλικία τους έχει πάει λίγο προς τα πάνω, καλού κακού, όπως έλεγε παλιά ο Χάρρυ Κλυνν, ας ετοιμάζουν και ένα ράντζο! Και όλη η ενημέρωση ολοκληρώνεται με τον αρμόδιο των προγραμμάτων πολιτικής προστασίας, ή κάπως έτσι, ο οποίος, από το γνωστό τηλεοπτικό παράθυρο, δίκην συμπαθούς Ιουλιέτας «Ρωμαίο, Ρωμαίο» και τα λοιπά, ανακοινώνει καθησυχαστικά ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, οι νομαρχιακές και υγειονομικές υπηρεσίες είναι πανέτοιμες να υποδεχτούν τον καύσωνα, το ΕΚΑΒ είναι, επίσης, πανέτοιμο, αρκεί ο επερχόμενος καύσων να μην εκδηλωθεί σε μέρα που το προσωπικό του εκδηλώνει κινητοποίηση, και στην περίπτωση αυτή αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους θερμόπληκτους, οπότε αυτοί πρέπει να καταφύγουν σε μια, οποιαδήποτε είναι αυτή, δημόσια υπηρεσία, όπου λειτουργούν «air konditions», αρκεί την ημέρα εκείνη να μην κινητοποιούνται οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, οπότε τα γνωστά φουτζίτσου θα μένουν ανενεργά και τότε εις μάτην η καταφυγή των θερμοπλήκτων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Και τελικά, ο αναμενόμενος καύσων δεν έρχεται, το σχετικό βαρομετρικό χαμηλό άλλαξε κατεύθυνση για άγνωστους λόγους ή πιθανώς λόγω του πνέοντος «ηλιακού ανέμου». Ολη η σχετική ενημέρωση πάει χαμένη και τα μέτρα της σχετικής υπηρεσίας πάνε και αυτά στο βρόντο. Και ευτυχώς, δηλαδή, γιατί παρά την ενημέρωση, και τα «μέτρα», έτσι και ο καύσων ερχόταν, όπως τον περιέγραφαν οι «ξανθές κυρίες» ή οι «ενημερωμένοι» και «καλώς πληροφορημένοι» δημοσιογράφοι, αλίμονο σε όσους δε διέθεταν το προσωπικό τους ράντζο και περιορίζονταν μόνο στην κατανάλωση πολλών υγρών και ελαφριάς μεσογειακής τροφής. Προσοχή στους καύσωνες των ΜΜΕ, λοιπόν, και καλό καλοκαίρι!


Του
Γ.Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ