Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε διάλυση οδηγούν την ΕΣΗΕΑ

Αποδεικνύοντας στην πράξη οι κυρίαρχες παρατάξεις στην ΕΣΗΕΑ ότι - στο πλαίσιο της πολιτικής συναίνεσης και συμβιβασμού με την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία που ακολουθούν - θέτουν σε δεύτερη μοίρα τα πραγματικά, μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των δημοσιογράφων, με τη στάση τους στο θέμα της συγκρότησης του προεδρείου, έχουν οδηγήσει την Ενωση των δημοσιογράφων σε πλήρη διάλυση.

Τόσο οι «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» (4 έδρες), όσο και η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» (3 έδρες) και η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» (2 έδρες, η οποία πρότεινε αρχικά «ενωτικό» προεδρείο, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για επιμέρους συνεργασίες), επιδιώκοντας για λογαριασμό τους να πετύχουν «συμμαχίες», άφησαν να περάσουν σχεδόν 40 μέρες, με επαφές, διαπραγματεύσεις και παρασκήνιο, αλλά και ανταλλαγή «πολεμικών» ανακοινώσεων.

Τελικά, την περασμένη Παρασκευή, προσχώρησαν στην πρόταση που είχε κάνει από την πρώτη στιγμή η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» για τη συγκρότηση «αντιπροσωπευτικού» προεδρείου, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι, σε ό,τι την αφορούσε, δε διεκδικούσε θέση στο προεδρείο, αλλά θα συμμετείχε σ' αυτό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί. Ομως, οι «Αδέσμευτοι» έθεσαν ως όρο, εκτός από τη θέση του προέδρου, να πάρουν άλλη μία από τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις του προεδρείου. Ετσι, όμως, αποκλειόταν από αυτό μία από τις πέντε παρατάξεις και το προεδρείο έπαυε να είναι αντιπροσωπευτικό.

Το θέμα παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση που έγινε χτες. Πριν αρχίσει η συζήτηση, οι εκλεγμένοι με τους «Αδέσμευτους» Μ. Μαθιουδάκης, Γ. Βλαβιανός και Γ. Στεφανής (απουσίαζε ο Τ. Κουίκ) αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι δε θέτουν πλέον υποψηφιότητα για οποιαδήποτε θέση του προεδρείου, ότι θα απέχουν από τις διαδικασίες και θα επανέλθουν όταν συγκροτηθεί προεδρείο. Παραιτήθηκαν, μάλιστα, και από την καταστατική υποχρέωση να συγκαλούν το ΔΣ.

Είτε η μάχη της καρέκλας έκανε το θαύμα της, είτε πίσω από όλες αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες κρύβονται πολιτικά ή άλλα συμφέροντα, είτε ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα, γεγονός είναι ότι η ΕΣΗΕΑ - με ευθύνη των μεγάλων παρατάξεων - έχει μπει σε περιπέτειες. Χαμένοι, οι χιλιάδες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ (με πρώτους τους συμβασιούχους) και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν ΣΣΕ για το 2003, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, που βιώνουν στο πετσί τους την εργοδοτική αυθαιρεσία. Χαμένο και το σύστημα της αναλογικής, που ίσχυσε στις πρόσφατες εκλογές και το οποίο πολλοί μεν λένε ότι το επιθυμούν, αλλά στην πραγματικότητα επιθυμούν το πλειοψηφικό. Οπως ακριβώς με την αλλαγή του Καταστατικού, το Συνδικάτο Τύπου κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ