Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Τρεις κορυφαίοι κύκλοι τραγουδιών, σταθμοί στη συνεργασία του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη, πλημμύρισαν προχτές το Ηρώδειο, στη συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, που έδωσε η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τη συμμετοχή αξιόλογων ερμηνευτών. Η συναυλία, την οποία παρακολούθησε και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, κορυφώθηκε όταν ο συνθέτης ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε κάποια αθάνατα τραγούδια του.

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό...», «Ολοι διψάνε», «Οταν σφίγγουν το χέρι», «Θα σημάνουν οι καμπάνες» και άλλα τραγούδια της «Ρωμιοσύνης», ερμηνευμένα από τους Δημήτρη Μπάση και Γιάννη Μπέζο, ήταν τα πρώτα από το συγκλονιστικό μουσικο-ποιητικό «χρονικό». Ακολούθησαν τραγούδια του «Επιτάφιου» με την Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Χείλι μου μοσκομύριστο», «Μέρα μαγιού», «Βασίλεψες, αστέρι μου»... Και στη συνέχεια τα «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», που τραγούδησαν και οι τρεις ερμηνευτές.

Οι ερμηνείες των τραγουδιών εναλλάσσονταν με απαγγελίες ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου από τους ηθοποιούς Γιάννη Φέρτη, Κάκια Ιγερινού και Θοδωρή Αντωνιάδη, ενώ ξεχωριστή «πινελιά» της βραδιάς ήταν η προβολή φωτογραφικού υλικού από τη ζωή του ποιητή και του συνθέτη.

Το αφιέρωμα στον Ρίτσο θα παρουσιαστεί στις 10/7 στην Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο), στις 11/7 στη Σπάρτη (Σαϊνοπούλειο), στις 28/7 στα Εξαμίλια Κορινθίας, στις 10/8 στη Σάμο (Καρλόβασι), στις 13/8 στη Λήμνο. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες σε Λέσβο, Λέρο, Ικαρία, Αϊ-Στράτη και Θεσσαλονίκη. Η συναυλία στη Μακρόνησο, που είχε προγραμματιστεί για τις 23/7 αναβλήθηκε λόγω «μεγάλων οργανωτικών δυσκολιών» για την 1/9, προκειμένου «να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφάλειας κατά τη μετακίνηση και παραμονή του κοινού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ