Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επικίνδυνη απορύθμιση ζωτικών τμημάτων

Σε επικίνδυνες καταστάσεις και στην απορύθμιση ζωτικών τμημάτων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» οδηγούν οι περικοπές στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου και στις εφημερίες, που εξήγγειλε αιφνιδιαστικά η διοίκησή του στα τέλη του Ιούνη.

Στο Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα στην υποδοχή ασθενών σε βάση πρωινού και απογευματινού εξωτερικού ιατρείου και τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, έγιναν περικοπές εφημεριών με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της απογευματινής λειτουργίας από 22 σε 16 απογεύματα το μήνα. Η συρρίκνωση της απογευματινής λειτουργίας προκαλεί τεράστια προβλήματα στην παρακολούθηση των εφήβων, αφού πολλοί από αυτούς τις πρωινές ώρες πηγαίνουν στο σχολείο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το υπουργείο Υγείας συνέβαλε στην απορύθμιση του τμήματος αποσπώντας προσωρινά έναν παιδοψυχίατρο στο αεροδρόμιο ώστε να προσφέρει τις γνώσεις του στην αντιμετώπιση του SARS!

«Δεν αποτελεί κριτήριο των αποφάσεών τους ούτε η εξυπηρέτηση των ασθενών που συσσωρεύονται στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, ούτε οι άμεσοι κίνδυνοι για την υγεία τους που οι περικοπές των εφημεριών συνεπάγονται, ούτε η σωματική και ηθική εξόντωση των εφημερευόντων», τονίζουν στην απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονταν τις προηγούμενες δυο βδομάδες σε κινητοποιήσεις προκειμένου να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

Επικίνδυνα ανεπαρκής είναι και ο αριθμός των δυο εφημερευόντων ειδικευομένων νευροχειρουργών στη γενική εφημερία του Νευροχειρουργικού Τμήματος που αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο περιστατικών με μεγάλη βαρύτητα και με εξοντωτικούς ρυθμούς δουλιάς. Ετσι, οι γιατροί ζητούν αύξηση των εφημερευόντων ειδικευομένων. Συνολικά τονίζουν ότι οι ειδικευμένοι γενικοί γιατροί συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως ειδικευόμενοι δεύτερης κατηγορίας, αφού το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στα εκάστοτε τμήματα παραμένει από ανεπαρκές έως ανύπαρκτο, ενώ το πρόγραμμα εφημεριών τους καταρτίζεται κατά κανόνα με λογιστικά και όχι εκπαιδευτικά κριτήρια.

Στην πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση οι γιατροί αποφάσισαν προσωρινή αναστολή της αποχής τους από τα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου, κατόπιν των ανακοινώσεων του διοικητή στις 11.7.2003 για απόσυρση της πλειοψηφίας των περικοπών εφημεριών. Καλούν, ωστόσο, σε πλήρη επαγρύπνηση για νέες κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτραπούν παρόμοιες αποφάσεις και να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα ζωτικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ