Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για όσους κάηκαν από αγάπη

Η «Ευάνδη», η παράσταση - συνάντηση των Θοδωρή Γκόνη, Νίκου Ξυδάκη, Χρήστου Μποκόρου και Δήμου Αβδελιώδη, με την Ολια Λαζαρίδου -αλλά και τη Μαρία Φαραντούρη, η φωνή της οποίας ακούγεται στα χορικά- περιοδεύει για λίγες μόνο παραστάσεις. Η πρώτη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα δοθεί, την Κυριακή, στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων και οι επόμενες δύο, στις 30 και 31 Ιούλη, στη Ρεματιά στο Χαλάνδρι.

Η Ευάνδη αναφέρεται στις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη. Είναι μια γυναίκα μισότρελη από την απώλεια του άντρα της Καπανέα, ενός από τους Επτά που εκστράτευσαν εναντίον της Θήβας. Παρά τις προσπάθειες του πατέρα της, Ιφη, αυτοκτονεί πέφτοντας στην πυρά. Ενα πρόσωπο που συνοψίζεται σε λίγες μόνο γραμμές, παίρνει το λόγο που της στερήθηκε και μέσα από ένα θρήνο -αφήγηση μιλά για όσους κάηκαν από αγάπη. Είναι η πάναγνη, όπως σημαίνει το όνομά της, πιστή γυναίκα που αφανίζεται από το χαμό του άντρα της. «Στις λαμπερές τις φλόγες θα δοθώ, το σώμα μου θα σμίξω με το σώμα του άντρα μου, το δέρμα μου θα ενώσω στ' αγαπημένο δέρμα, θα φτάσω στης Περσεφόνης τα παλάτια και τις γυναίκες όλης της γης θα ξεπεράσω στην αφοσίωση»...

Το μοναδικό ρόλο της παράστασης ερμηνεύει η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου. Εκτός από τις «Ικέτιδες», το υλικό της παράστασης αντλήθηκε και από άλλα αρχαία κείμενα, όπως τα έργα «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, του Σοφοκλή «Αντιγόνη», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Οιδίπους Τύραννος» και «Τραχίνιες», τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, «Νεμέα» του Πινδάρου κ.ά.

Μετάφραση: Καίτη Παπαδάκη. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Εικαστική παρέμβαση: Χρήστος Μποκόρος. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννα Ροϊλού. Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης, Καίτη Παπαδάκη. Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ