Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ
Αναιμική οικονομία και αβεβαιότητες στην ευρωζώνη

Αναιμικές θα παραμείνουν και για το 2003 οι επιδόσεις των οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ για το 2004 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ενδέχεται να επιταχυνθεί μέχρι 2%. Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στον ΟΟΣΑ και περιέχονται στη «μελέτη για την ευρωζώνη 2003» που δημοσιοποιήθηκε προχτές. Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός απέφυγε επίσημα να δώσει συγκεκριμένη εκτίμηση για το φετινό ρυθμό του ΑΕΠ, εξαιτίας των σημαντικών αβεβαιοτήτων και επισφαλειών που διαγράφονται για τις οικονομίες της ευρωζώνης. Στέλεχος του ΟΟΣΑ κατέβασε τον πήχη της «ανάπτυξης» για το 2003 «ελαφρά κάτω» και από το 1%, που ήταν προηγούμενη επίσημη εκτίμηση.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε 1,5% για το 2004. Αναφέρονται, επίσης, σε «ενάντιους ανέμους για κάποιο διάστημα ακόμη», λόγω της διατήρησης των τιμών του πετρελαίου σε ψηλά επίπεδα και της ενίσχυσης του ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και τα μικρά περιθώρια ελιγμών, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των κρατών «εξαιτίας των παρεκκλίσεων του παρελθόντος»... Κάνουν λόγο και για «κίνδυνο επιδείνωσης που παραμένει σημαντικός, καθώς η αναιμική αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του 2003 δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό».

Αλλαγή ηγεσίας στην ΕΚΤ

Ο Γάλλος τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ προαλείφεται για τη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με οκταετή θητεία, αρχής γενομένης από την 1/11/2003. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο προτεινόμενος υποψήφιος «είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και με επαγγελματική εμπειρία σε νομισματικά και τραπεζικά θέματα». Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης Βιμ Ντούιζενμπεργκ έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί πριν από τη συμπλήρωσης της θητείας του που ξεκίνησε το Μάη του 1998, στο πλαίσιο σιωπηρών συμφωνιών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα ισχυρά κράτη της ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ