Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Φραστική οξύτητα

ΠΕΚΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προσχηματικό χαρακτήρισε τον αμερικανικό ισχυρισμό ότι το Πεκίνο «αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι έχουν στόχο την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ» το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, που απέδωσε το σχετικό θόρυβο σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης από την Ουάσιγκτον της σχεδιαζόμενης «πώλησης οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν».

Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να «δημιουργήσει ανησυχίες στην κοινή γνώμη» με σκοπό να εφευρεθεί, έτσι, μια πειστική δικαιολογία «ώστε να πωληθούν προηγμένα όπλα στην Ταϊβάν», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Κίνα «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και τη σθεναρή αντίθεσή της» στα αμερικανικά σχέδια.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Πέμπτη την Κίνα πως «αναπτύσσει αυξημένο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων» με ικανό βεληνεκές ώστε να πλήξουν την Ταϊβάν, και ότι «αποσταθεροποιεί» την περιοχή, στην ετήσια έκθεσή τους για την κινεζική στρατιωτική ισχύ. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, «είναι προετοιμασμένες» να προχωρήσουν στην πώληση «προηγμένων οπλικών συστημάτων» στην Ταϊβάν «για την άμυνά της». Η αποκωδικοποίηση της φρασεολογίας παραπέμπει στη δημιουργία «τοπικής αντιπυραυλικής ασπίδας», η φιλολογία περί την οποία αναβιώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ