Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΤΕΕ
Δικαίωμα επιλογής... στα λόγια

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων έρχονται και επανέρχονται συνέχεια και η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, που εκδιώχθηκαν από το λύκειο λόγω της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης εμφανίζονται με διάφορες μορφές. Δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία, που το υπουργείο μπορεί να διαφημίζει στα χλιδάτα φυλλάδιά του, αλλά είναι ανύπαρκτα στα σχολεία, εκτός από κάποια CD ROM, έρχεται να προστεθεί ακόμα και η άρνηση στους μαθητές να μπορούν να επιλέγουν την ειδικότητα που θέλουν να ακολουθήσουν.

Τυπικό παράδειγμα, αλλά όχι μοναδικό, είναι το 6ο ΤΕΕ Αθηνών, όπου εκεί 9 μαθητές του Τμήματος Υγείας Πρόνοιας εκδήλωσαν την επιθυμία να πάνε την επόμενη χρονιά στη Β' Λυκείου του Α' Κύκλου στην ειδικότητα Φυσιοθεραπείας. Ωστόσο, η διεύθυνση στέλνει στους κηδεμόνες τους υπεύθυνες δηλώσεις για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη μεταγραφή των μαθητών σε άλλη ειδικότητα, αυτή των Βοηθών βρεφονηπιακόμων - παιδοκόμων. Ειδικότητα που τα ίδια παιδιά δεν επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά την ειδικότητα που θέλουν να μεταγραφούν, δηλώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί για να συσταθεί τμήμα πρέπει να συμπληρωθεί επαρκής αριθμός.

Η αντιμετώπιση αυτή έχει αγανακτήσει γονείς και μαθητές, ενώ αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την ελεύθερη επιλογή του επαγγέλματος για τους μαθητές. Αλλά μάλλον το μοντέλο του καταρτίσιμου - απασχολήσιμου προβλέπει και τέτοια αντιμετώπιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ