Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καταδίκη του νέου «μαθητοδικείου»

Με συλλαλητήριο την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κοραή, απαντούν οι μαθητές

Από τις δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις
Από τις δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις
Κύμα συμπαράστασης, που καθημερινά μεγαλώνει, προκάλεσε στον Πειραιά η προσαγωγή σε δίκη δέκα μαθητών για τις καταλήψεις του 1998, με χαλκευμένες και ανυπόστατες κατηγορίες. Πρωτοφανές αλλά και ενδεικτικό των προθέσεων των δικαστικών αρχών, και κυρίως των πολιτικών τους προϊσταμένων, είναι το γεμάτο ασάφειες κατηγορητήριο, που ούτε λίγο - ούτε πολύ, τα δήθεν τεκμήρια που προσκομίζει για αξιόποινες πράξεις οι οποίες διαπράχθηκαν στο σχολείο από αγνώστους, είναι της μορφής, «κάποιος, κάπου, κάποτε», και γι' αυτά εγκαλούνται οι αγωνιστές μαθητές, μέλη του Συντονιστικού του σχολικού συγκροτήματος της ΣΚΥΠ.

Τη νέα αυτή πρόκληση ενάντια στο μαθητικό κίνημα, που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις διώξεις, και την ποινικοποίηση των αγώνων καταγγέλλουν οι μαθητές και φορείς του Πειραιά. Ετσι, μαθητικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή διοργανώνεται μεθαύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι. Πολλοί είναι οι συνδικαλιστές που εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ενάντια σε αγωνιζόμενους μαθητές, μεθοδεύσεις που αποτελούν συνέχεια διώξεων συνδικαλιστών οι οποίοι παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, δήλωσε: «Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα, και ειδικότερα το μαθητικό, χρησιμοποιώντας φασιστικές μεθόδους, γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική της στο χώρο της παιδείας, λόγω της αντιλαϊκότητάς της, δεν πρόκειται να πείσει κανέναν και παίρνει όλα τα μέτρα για να την περάσει με βίαιο τρόπο. Η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και το στήσιμο "μαθητοδικείων" δεν πρόκειται να τρομοκρατήσει κανέναν. Οι φορείς της παιδείας θα απαντήσουν άμεσα για να σταματήσουν οι διώξεις των μαθητών. Για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες θα πρέπει και στις εκλογές να καταψηφιστεί αυτή η πολιτική και οι εκπρόσωποί της».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Τούσας, δήλωσε: «Ο αυταρχικός αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται με το χτύπημα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με την προσαγωγή στα δικαστήρια πρωτοπόρων συνδικαλιστικών στελεχών που συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τώρα με άθλιες και χαλκευμένες κατηγορίες προσάγουν στα δικαστήρια δέκα πρωτοπόρους μαθητές. Είναι ανιστόρητοι όσοι επιχειρούν με τη βία και την τρομοκρατία να αναστείλουν τους μαθητικούς και νεολαιίστικους αγώνες, που αποτελούν την ελπίδα για το κίνημα, για το δικαίωμα στην παιδεία, στη δουλιά, στη ζωή, στην πρόοδο».

Ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, δήλωσε: «Η κυβέρνηση μέσω του κατευθυνόμενου από αυτή εισαγγελέα στέλνει τους αγωνιζόμενους μαθητές με σαθρό κατηγορητήριο στα δικαστήρια, όπως το ίδιο έκανε πριν λίγο καιρό για τους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες και εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβεβαιώνεται με τον τρόπο αυτό η εκτίμηση ότι για να επιβληθεί η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ, η κυβέρνηση καταφεύγει για μία ακόμα φορά στον αυταρχισμό, στη βία, στην τρομοκρατία. Η κυβέρνηση εναλλάσσει την τακτική της φορώντας τη μία φορά το δημοκρατικό μανδύα για να τον αντικαταστήσει με το ρόπαλο όταν συναντά αντιστάσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Στις εκλογές έχουν μια ευκαιρία με την ψήφο τους να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ