Κυριακή 10 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικοί «Πλόες»

Δ. Κοκκινίδη, «Οίκος»(ακριλικό σε μουσαμά)
Δ. Κοκκινίδη, «Οίκος»(ακριλικό σε μουσαμά)
Οπως κάθε καλοκαίρι, το Ιδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως της Ανδρου φιλοξενεί και φέτος, στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού «Πλόες», μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής. Με γενικό τίτλο «Μνήμες και Πραγματικότητα», η έκθεση παρουσιάζει το έργο δύο σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, του Δημοσθένη Κοκκινίδη και του Σωτήρη Σόρογκα.

Οι δύο καλλιτέχνες ανήκουν στην ίδια γενιά, ενώ παράλληλα με τη σαρανταπεντάχρονη εικαστική τους διαδρομή, δίδαξαν και ως καθηγητές, στην ΑΣΚΤ ο πρώτος και στο ΕΜΠ ο δεύτερος. Ακόμα, υπήρξαν πρωτοστάτες στη διάδοση της τέχνης, ως ιδρυτικά μέλη της «Ομάδας για την επικοινωνία και την εκπαίδευση στην τέχνη» κατά τα μέσα της δεκαετίας του '70. Ο Δ. Κοκκινίδης δουλεύει με έντονα χρώματα και φόρμες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ ο Σ. Σόρογκας επιλέγει -ειδικά τα τελευταία χρόνια- ως θέμα του, υλικά από λατομεία: λίθους στοιβαγμένους και μηχανήματα παρατημένα στη σκουριά, τα οποία αφήνει κάπως αχνά, σαν να χάνονται ήδη στη λήθη.

Φαινομενικά, τα έργα των δύο δημιουργών, δεν έχουν μεταξύ τους πολλές εκλεκτικές συγγένειες. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι διοργανωτές: «Επιλέγησαν προκειμένου να ανατραπεί η συνήθης "ομογενοποίηση" που αφορά στη μορφολογία ή στη θεματολογία μιας κοινής παρουσίασης, δίνοντας την ευκαιρία στο θεατή να στοχαστεί γύρω από ζητήματα που φωτίζουν κι αναδεικνύουν την ίδια την εικαστική λειτουργία και πράξη μέσα από μια πολύχρονη μνήμη και την εκάστοτε επίκαιρη, καθημερινή πραγματικότητα».

Σ. Σόρογκα, «Αλογο» (μεταξοτυπία)
Σ. Σόρογκα, «Αλογο» (μεταξοτυπία)
Ο Δ. Κοκκινίδης και ο Σ. Σόρογκας δημιούργησαν έργα αντλώντας στοιχεία από την παράδοση, τα οποία εκφράζουν μέσα από τα ιδιώματα του μοντερνισμού. Η ζωγραφική τους συνδυάζει την παραστατικότητα με την αφαίρεση, ενώ οι συγκινησιακές αντιδράσεις που προκαλεί, εμπερικλείουν μια κριτική και αναθεωρητική διάσταση, η οποία εστιάζει στη φύση, στο παρόν, στα είδη και στον τρόπο του εικονισμού. Το θέμα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο το οποίο λειτουργεί αλληγορικά. Την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Αθηνά Σχινά, συνοδεύει έγχρωμος, δίγλωσσος κατάλογος. (Διάρκεια έως 28 Σεπτέμβρη).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών στο «Αβέρωφ» (2014-04-15 00:00:00.0)
Ζωγραφική 50 χρόνων (2011-12-22 00:00:00.0)
Εικόνες ζωής (2005-02-19 00:00:00.0)
Δημιουργός με κοινωνική συνείδηση (2003-01-05 00:00:00.0)
Καλοκαιρινή παλέτα (1999-07-18 00:00:00.0)
Εκφραστές μεταπολεμικής πρωτοπορίας (1996-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ