Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟΚ
Αδιέξοδο γνωμάτευσης για την «ασθένεια»

Προβληματίζεται ο Μπάγεβιτς προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή στον ΠΑΟΚ
Προβληματίζεται ο Μπάγεβιτς προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή στον ΠΑΟΚ
Μια ολόκληρη πόλη, ένας ολόκληρος κόσμος, αυτός του ΠΑΟΚ έχει μπερδευτεί στη Θεσσαλονίκη και δεν ξέρει τι είδους εξήγηση να δώσει στο πρωτόγνωρο φαινόμενο της αγωνιστικής παρουσίας του «Δικεφάλου» στο φετινό πρωτάθλημα.

Τα ερωτήματα και οι απορίες πέφτουν «βροχή» και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να δώσει απαντήσεις, σ' αυτά. Το μόνιμο ερώτημα «τι φταίει;» δε βρίσκει εξήγηση, αφού όσα είχαν σχεδιαστεί από την αρχή της περιόδου έγιναν και οι προϋποθέσεις είναι οι ιδανικότερες για μια λαμπρή πορεία, που ατυχώς ποτέ δεν πέρασε το κατώφλι της Τούμπας. Οι μεταγραφές ικανών και ακριβοπληρωμένων παικτών έγιναν, οι δαπανηροί και δοκιμασμένοι προπονητές ήρθαν, ο κόσμος της ομάδας στέκεται δίπλα της γεμίζοντας αδιαλείπτως την Τούμπα και όλα αυτά σε μια πολλά υποσχόμενη χρονιά, η οποία πηγαίνει με τις μετριότερες αν όχι αρνητικές προϋποθέσεις.

Το αδιέξοδο είναι δεδομένο και σήμερα κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα «ξημερώσει» η επόμενη μέρα.

Προς το παρόν αυτή ξημερώνει «συννεφιασμένη» για το «Δικέφαλο του Βορρά». Και πώς να μην είναι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η ομάδα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των χιλιάδων οπαδών της, που κατέκλυσαν το γήπεδο της Τούμπας δίνοντάς τους, αν μη τι άλλο, το κινητήριο έναυσμα για να φτάσουν σε μια μεγάλη νίκη. Ετσι, γρήγορα το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε μετά τα νικηφόρα αποτελέσματα στους αγώνες με τον Ηρακλή και τον Πανηλειακό, έχει δώσει τη θέση του στην απογοήτευση. Και δεν είναι τόσο η απόδοση της ομάδας εντός του αγωνιστικού χώρου, αλλά η επιπολαιότητα και ο ανεύθυνος τρόπος αντίδρασης των παικτών μέσα σ' αυτόν.

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς στις δηλώσεις του μετά το τέλος του παιχνιδιού ήταν κατηγορηματικός για τις οδηγίες που είχε δώσει πριν από αυτόν: «Είχα τονίσει στους παίκτες μου ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις προκλήσεις του αντιπάλου. Μόνο με ηρεμία, νηφαλιότητα και χωρίς νεύρα θα μπορούσαμε να πάρουμε το παιχνίδι». Αποδείχτηκε, βέβαια, ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ μάλλον δεν πρόσεχαν όταν τους μιλούσε ο προπονητής τους. Υπάρχουν τα δικαιολογητικά και τα επιμέρους ελαφρυντικά γι' αυτούς, αλλά στο σύνολο η στάση και συμπεριφορά μερικών απ' αυτούς ήταν ερασιτεχνική. Το κακό μπορεί να μη δημιουργεί ανεπανόρθωτη ζημιά (το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Μπάγιεβιτς, τονίζοντας πως «δεν έχει έρθει η καταστροφή»), αλλά πλέον τα περιθώρια για τον ΠΑΟΚ έχουν στενέψει δραματικά.


Η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ είναι εξαιρετικά επισφαλής και η ενδεχόμενη συμμετοχή στο Ιντερτότο θα αποτελέσει ένα «στίγμα» για την ιστορία του συλλόγου. Η ομάδα έχει συγκεκριμένους στόχους και πρέπει αυτοί να υλοποιηθούν.

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς φανερά απογοητευμένος με την εξέλιξη αυτή της καριέρας του δεν μπορούσε να φανταστεί πως στον παντοδύναμο ΠΑΟΚ, θα γνώριζε όλα τα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ της προπονητικής του πορείας, που σε 11 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει να επιδείξει μόνο τρεις νίκες και αντίθετα δύο ντροπιαστικές εντός έδρας ήττες, από ΠΑΟ και Ολυμπιακό, ικανές από μόνες τους να θέσουν στο περιθώριο τον οποιονδήποτε προπονητή.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στην απογοητευμένη Θεσσαλονίκη είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οφείλει ο καθένας, παίκτες, τεχνική και διοικητική ηγεσία, ν' αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί ώστε... το καράβι να μην ξεμακρύνει και άλλο από την πορεία του. Το μεγάλο θετικό στοιχείο είναι ο κόσμος της ομάδας. Οι χιλιάδες των οπαδών που στέκονται όλο αυτό το διάστημα, και παρά τα άτυχα αποτελέσματα και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, δίπλα στο σύλλογο. Ως τότε θα δέχονται παθητικά τα όσα συμβαίνουν; Είναι εφικτό τα καθησυχαστικά λόγια των υπευθύνων να διατηρήσουν το κλίμα ανοχής και επιείκειας που επικρατεί έως τώρα; Ο χρόνος θα δείξει...

Ωστόσο ο ΠΑΟΚ είναι ένα «καζάνι» που σιγοβράζει και είναι κοινή διαπίστωση πως αν πρέπει κάποιοι, κάτι να φοβηθούν, απ' όλα τα επίπεδα, αυτό είναι «η οργή των υπομονετικών».

Στη Θεσσαλονίκη, για μια ακόμη σεζόν, κοινή διαπίστωση είναι, πως η ομάδα σε πολλά επίπεδα έχει μείνει πίσω. Και όταν ο κόσμος λέει πως ο ΠΑΟΚ είναι ανοργάνωτος δεν εννοεί μόνο αγωνιστικά, αλλά κυρίως διοικητικά. Οι θερμότεροι των φιλάθλων καταλογίζουν στη διοίκηση την ατολμία που τη χαρακτηρίζει στις σχέσεις της με το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της χώρας. Στη «μάχη των διαπλεκομένων» που έχει άμεση σχέση και με τον έλεγχο της διαιτησίας, ο ΠΑΟΚ είναι σταθερά έξω από τις βασικές επιλογές και προτιμήσεις. Στη Θεσσαλονίκη, που ακόμα δεν ξεπέρασε το σύνδρομο της γεωγραφικής ανισότητας σε ό,τι αφορά και την αθλητική μεταχείριση από το λεγόμενο αθηνοκεντρικό κατεστημένο, οι φίλοι του ΠΑΟΚ πιστεύουν πως η διοίκηση της ομάδας τους δεν μπορεί να αλλάξει την έξωθεν εικόνα, αν δεν αλλάξει τις σχέσεις της με τα αθηναϊκά κέντρα, που είναι -όπως ομολογούν - σχέσεις υποτέλειας και υποταγής.


Οι ψυχραιμότεροι πάντως έχουν οδηγηθεί στη διαπίστωση πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να απομονώσει τα «ζιζάνια», που από τις κεντρικές θύρες του σταδίου δημιουργούν προβλήματα στη διοίκηση, αλλά κάθε ανεπιθύμητο φιλοξενούμενο, ή άλλο παράγοντα ενός παιχνιδιού.

Οι «πέτρες» του σκανδάλου

Στο τέλος αφήσαμε τους βασικούς πρωταγωνιστές του φετινού ΠΑΟΚ, τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας της αγωνιστικής τους πορείας.

Ονόματα όλοι τους και δαπανηροί στη μεταγραφική τους διαδρομή, δε δικαίωσαν - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - τη φήμη τους ως τώρα, ενώ άλλοι που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν τον πυρήνα της «ασπρόμαυρης» ομάδας, σήμερα βρέθηκαν στο περιθώριό της. Οπως οι Μιχόπουλος, Μαραγκός και Φρατζέσκος που βρέθηκαν αναπληρωματικοί, έξω από τις επιλογές του Μπάγεβιτς, ή οι Τουρσουνίδης, Μπάντοβιτς, Σάμπρι, Μαχαιρίδης και Ζαφειρίου, που με τη συγκατάθεση του νέου προπονητή αναγκάστηκαν να αλλάξουν ομάδα, πόλη ή και χώρα για να ζητήσουν αλλού την τύχη τους.

Τα νέα ονόματα ακόμα δε βρήκαν το δρόμο τους και οι συνθήκες προσαρμογής δεν είναι εύκολες, μολονότι βρήκαν οι ίδιοι τις καλύτερες προϋποθέσεις, οικονομικές και άλλες.

Από τις θετικές εξαιρέσεις του φετινού ΠΑΟΚ ο Γεωργιανός, με ελληνικό διαβατήριο, αλλά και σταθερή μετοχή στην εθνική Ρωσίας, Ομάρ Τετράτζε. Παίκτης με ευρωπαϊκή πείρα και παρουσία, δίνει την άλλη διάσταση στην ομάδα του και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα την Τρίτη ο παίκτης του ΠΑΟΚ θα παίξει με την εθνική Ρωσίας, μια παραδοσιακά μεγάλη ομάδα της Ευρώπης, στη Γερμανία σε φιλικό παιχνίδι.


Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ