Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο

Σχόλιο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα επιχειρηματικά κίνητρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ:

«Η κυβέρνηση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, επιδιώκει να ενισχύσει αποφασιστικά τη διαδικασία συσσώρευσης κεφαλαίων και διασφάλισης της κερδοφορίας του στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Συμπεριλαμβάνει σ' αυτό τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, για την προσέλευση των ξένων επενδύσεων, για τη δράση του κεφαλαίου.

Με το σχέδιο νόμου προσφέρονται νέα προκλητικά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο μέσα από τη:

  • Δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού.
  • Αρση του περιορισμού για το ανώτατο όριο επιχορήγησης.
  • Αύξηση, υπερδιπλασιασμός του ενισχυόμενου κόστους για τις ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Αποσύνδεση, ουσιαστικά, της επιδότησης από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ενώ τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει τις ειδικές διατάξεις για τη λεγόμενη «10ετή φορολογική σύμβαση», με την οποία ουσιαστικά δημιουργείται ένας φορολογικός παράδεισος για τις μεγάλες επενδύσεις.

Το κόστος των μεγάλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, με δεδομένη τη δημοσιονομική πολιτική, είναι φανερό ότι θα κληθούν να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες, βιοτέχνες, γενικότερα η λαϊκή οικογένεια μέσα από τον περιορισμό του λαϊκού εισοδήματος, τη φορολογική επιβάρυνση και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης δεν αποτελούν καμιά πρωτοτυπία. Για δεκαετίες ακολουθείται η ίδια πολιτική, προνόμια στο κεφάλαιο, στο όνομα της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, χωρίς καμιά προοπτική για το λαό και τον τόπο.

Είναι καιρός, οι εργαζόμενοι να προσανατολιστούν για τα δικά τους συμφέροντα, να βγάλουν συμπεράσματα και να πάψουν να στηρίζουν τα κόμματα των εκμεταλλευτών τους. Να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ για ν' ανοίξει μια άλλη προοπτική σε όφελος του λαού».

ΑΘΗΝΑ 7/8/2003

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ