Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Η αισχροκέρδεια είναι νομότυπη...

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ομολογεί την πλήρη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διευρύνει το καθεστώς ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών

«Ο όρος της αισχροκέρδειας δεν μπορεί να προσδιοριστεί». Αυτή την αποκαλυπτική δήλωση, που ξεσκεπάζει και όλη την κυβερνητική κοροϊδία, μαζί με τους θεατρινισμούς της κυβέρνησης περί δήθεν προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων με μηχανισμούς ελέγχου των τιμών στην αγορά, έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο Κ. Κουλούρης στην πραγματικότητα ομολόγησε πως η κυβέρνηση και όλα όσα παριστάνει ότι κάνει τις τελευταίες βδομάδες είναι άνευ κάθε ουσίας, αφού δε διαθέτει τα μέσα να επιβάλει στους κάθε λογής κερδοσκόπους να ρίξουν τις τιμές. Κι αυτό, γιατί το λεξικό της «ελεύθερης αγοράς» δεν αναγνωρίζει τον όρο «αισχροκέρδεια», επειδή απλούστατα σ' αυτό το καθεστώς ο καθένας πουλάει όσο θέλει ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται.

Ετσι, η κυβέρνηση περιορίζει την πολιτική της σε άσκηση διώξεων για αγορανομικές παραβάσεις που αφορούν στη ...μη ανάρτηση τιμοκαταλόγων. «Για μια τρίχα στο μαγαζί», όπως εύστοχα είχε πει από την αρχή ο Κ. Κουλούρης, «αφού δεν μπορούμε να του πούμε να μην πουλάει όσο θέλει». Συνεχίζοντας, λοιπόν, το υπουργείο να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε υποθέσεις... «τρίχες» ή στην καλύτερη περίπτωση σε υποθέσεις που δεν αντιμετωπίζουν στο παραμικρό την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις θα παραπέμψει στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες νομαρχίες εκπροσώπους κυλικείων και εστιατορίων πλοίων και αεροδρομίων για «δεκαπέντε αγορανομικές παραβάσεις», που προέκυψαν από σχετικούς ελέγχους. Για να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για παραβάσεις που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με τις τιμές, αναφέρουμε ότι οι παραπομπές γίνονται για μη ανάρτηση πινακίδων που να αναγράφουν τιμή, ποιότητα και χώρα παραγωγής πωλούμενων προϊόντων όπως (μπισκότα, κράκερς κλπ.), μη αναγραφή ενδεικτικών τιμών σε πολλές συσκευασίες νερού (που έτσι κι αλλιώς είναι άχρηστες, γιατί δεν αποτελούν τιμές πώλησης), έλλειψη τιμοκαταλόγων στο 50% των τραπεζιών, ενώ σε ορισμένα φαγητά δεν υπήρχε η ένδειξη «κατεψυγμένο», «προμαγειρεμένο» κλπ. Για το ότι το νεράκι, η φιάλη του μισού λίτρου πωλείται 1 ευρώ, κανενός είδους παραπομπή δεν μπορεί να γίνει γιατί, όπως εξήγησε ο υπουργός, «ο όρος της αισχροκέρδειας δεν μπορεί να προσδιοριστεί».

«Νομότυπη αισχροκέρδεια»

Κατά τα άλλα, ο Κ. Κουλούρης «εισήγαγε», όπως είπε κομπάζοντας...«ένα νέο όρο». Αυτόν της «νομότυπης αισχροκέρδειας». Οπως εξήγησε, είναι η αισχροκέρδεια που «καλύπτεται πίσω από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, για να εκμεταλλευτεί τον ανυπεράσπιστο καταναλωτή, χωρίς η πολιτεία να έχει το δικαίωμα να την τιμωρήσει». Το γιατί ο υφυπουργός κάνει πως αγνοεί ότι έτσι κι αλλιώς η «αισχροκέρδεια» είναι συνώνυμη της «ελεύθερης αγοράς» και θέλησε να τη «στολίσει» με τον επιθετικό προσδιορισμό «νομότυπη», εισάγοντας το «νέο όρο», είναι προφανές ότι έχει να κάνει με την προσπάθεια συγκάλυψης του ότι εκ προοιμίου η ευλαβική συνέπεια με την οποία στηρίζει η κυβέρνηση αυτή την αγορά ισοδυναμεί με παροχή στήριξης στην αιχροκέρδεια.

Η «νομότυπη αισχροκέρδεια» του Κ. Κουλούρη ασκείται, όπως ισχυρίστηκε μέσα από μια σειρά αντιφάσεων περί τιμολογιακού κόστους και κόστους παραγωγής, από εταιρίες εμφιάλωσης νερού σε συνεννόηση με τα κυλικεία των επιβατηγών πλοίων, αναγράφοντας ενδεικτική τιμή από 50 μέχρι 70 λεπτά στις συσκευασίες της φιάλης του μισού λίτρου. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει στην επιτροπή ανταγωνισμού τις εταιρίες εμφιάλωσης με το ερώτημα της εναρμονισμένης πρακτικής στις τιμές που αναγράφουν ως ενδεικτικές. Στο πλαίσιο της εισαγωγής νέων όρων, ο Κ. Κουλούρης έκανε λόγο και για...«άτυπα καρτέλ» στον ίδιο κλάδο, χωρίς, ωστόσο, να εξηγήσει τις προϋποθέσεις που αυτά συστήνονται και το ρόλο που παίζει η κυβερνητική πολιτική. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αφού μετά από ένα μήνα στο πόστο του ο υφυπουργός ανακάλυψε το καρτέλ των εταιρών στα εμφιαλωμένα νερά, τον επόμενο μήνα ίσως θα «ανακαλύψει» το αντίστοιχο των αναψυκτικών, αργότερα των ποτών και ίσως αργότερα κάτι μυριστεί για κλάδους όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά, τα καύσιμα, τα τσιγάρα κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, το ποιους εξυπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της σε ζητήματα λειτουργίας της αγοράς και για ποια κερδοσκοπία κόπτεται φάνηκε για άλλη μια φορά ακόμα και από την πρόθεσή της, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Κουλούρης, να μετατρέψει τη μη ανάρτηση τιμοκαταλόγου στην είσοδο των εστιατορίων από αγορανομικό σε ποινικό αδίκημα!

Τέλος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν απέφυγε μια ακόμα επίδειξη απώλειας της ψυχραιμίας του, όταν βρέθηκε μπροστά στο αίτημα των δημοσιογράφων να ζητήσει συγνώμη για την προχτεσινή φραστική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους κατά την επίσκεψή του στην αγορά της Ερμού. Μέσα σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από την ουσία του θέματος με κατηγορίες για διαστρέβλωση των γεγονότων από συνάδελφο, κομπορρημονώντας για τη μέχρι τώρα πορεία του στην πολιτική, είπε: «Δεν έχω να ανακαλέσω τίποτα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ