Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Αύξηση κερδών 11,5% στο α΄ εξάμηνο

«Μπουμ» και στα έσοδα από τόκους. Χαμηλός συντελεστής λόγω των φοροπρονομίων που τους χάρισε η κυβέρνηση

Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν στο α΄ εξάμηνο του 2003 τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης τοκογλυφίας σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι η Eurobank Ergasias (όμιλος Λάτση) πέτυχε (στο α΄ φετινό εξάμηνο) να αυξήσει τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 17% στα 407 εκατ. ευρώ. Σε ημερήσια βάση, ο συγκεκριμένος όμιλος από τις διαφορές τόκων ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις κερδίζει το ποσόν των 2,26 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 770 εκατ. δρχ. τη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, τα καθαρά κέρδη του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου αυξήθηκαν στο α΄ εξάμηνο κατά 11,5% και έφτασαν σε 129 εκατ. ευρώ (από 116 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2002).

Πλάτες στους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζικού κεφαλαίου βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέσω της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Eurobank (α΄ εξάμηνο 2003) ο συντελεστής φορολόγησης των υπερκερδών τους διαμορφώνεται μόλις σε 27,1%, δηλαδή πολύ κάτω από τον «επίσημο» συντελεστή του 35%. Είναι απόλυτα φανερό ότι και ο όμιλος Λάτση έκανε χρήση των διαφόρων φοροπρονομίων που τους χάρισε η κυβέρνηση.

Ο ισολογισμός α΄ εξαμήνου 2003 του Ομίλου Euroabank Ergasias (στη βάση των λεγόμενων διεθνών λογιστικών προτύπων) εμφανίζει τα εξής:

  • Τα καθαρά κέρδη, μετά την πληρωμή των φόρων, έφτασαν σε 129 εκατ. ευρώ (από 116 εκατ. το 2002) με αύξηση 11,5%.
  • Τα δάνεια (στεγαστικά και καταναλωτικά) προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 30%, φτάνοντας σε 5,7 δισ. ευρώ.
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 407 εκατ. ευρώ (349 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 17%.
  • Τα έσοδα από «αμοιβές και προμήθειες» αυξήθηκαν κατά 16% (στα 137 εκατ. ευρώ).
  • Αυξημένα σε ποσοστό 19% είναι φέτος και τα έσοδα από μετοχές και ομόλογα.

Με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, η αύξηση των κερδών του ομίλου ανέρχεται σε 7,3% και της τράπεζας (χωρίς τις θυγατρικές) σε 5,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ