Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η παγίδα της ιδιωτικής ασφάλισης

Η κυβέρνηση με την ψήφιση του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου, δεν κρύβει ότι μία από τις σημαντικότερες «καινοτομίες» του ήταν η δυνατότητα συγκρότησης επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Μάλιστα δε φείδεται προσπαθειών για τη δημιουργία τέτοιων ταμείων, που σταδιακά, θα υποκαταστήσουν την κοινωνική ασφάλιση με την ιδιωτική, θα φορτώσουν την ευθύνη του κράτους για την απονομή σύνταξης στους ίδιους τους εργαζόμενους και τη συνταξιοδοτική προσμονή στους νόμους της αγοράς και στα καπρίτσια των χρηματιστηρίων.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή, δεν έκρυψαν την έντονη αντίθεσή τους στη δημιουργία τέτοιων ταμείων και προειδοποίησαν τους εργαζόμενους για τους κινδύνους που συνεπάγονται από μια τέτοια εξέλιξη. Κίνδυνοι που επιβεβαιώνονται κάθε μέρα, από τη χρεοκοπία επιχειρήσεων και συνακόλουθα των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων που είχαν «δέσει» την ύπαρξή τους με την ίδια την πορεία των επιχειρήσεων, αλλά και την πορεία των ίδιων των χρηματαγορών που είχαν σαν συνέπεια την απώλεια τεράστιων κεφαλαίων που είχαν δημιουργηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων για μελλοντική εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τους κινδύνους αυτούς - που μόνο πολιτικά τυφλοί ή «επιτήδειοι» δε βλέπουν - έρχεται να ενισχύσει η κατάσταση των ίδιων των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα, οι οποίες ασφαλιστικές εταιρίες προσβλέπουν στα επαγγελματικά ταμεία σαν το νέο «Ελντοράντο» που θα τις βγάλει και από την κρίση των τελευταίων χρόνων. Μόνο την τελευταία 20ετία, στην Ελλάδα έκλεισαν 43 εταιρίες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, προκύπτει ότι από τις 75 εταιρίες του ασφαλιστικού κλάδου, οι 40 εμφάνισαν είτε οριακά αποτελέσματα είτε ζημιές. Και αν το κλείσιμο ή η χρεοκοπία αυτών των εταιριών, μέχρι τώρα σήμαινε την απώλεια κάποιων χρημάτων για έναν ορισμένο αριθμό πολιτών που είχαν συνάψει κυρίως ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια (ζωής, υγείας ή αυτοκινήτου), φανταστείτε ποιες θα είναι οι απώλειες αν τα επαγγελματικά ταμεία προχωρήσουν και καλύπτουν πλέον το βασικό δικαίωμα στη σύνταξη.

Φανταστείτε τον συνταξιούχο της επόμενης 20ετίας, που αντί να περιμένει τη σύνταξη από το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ, θα έχει προσδέσει αυτό το δικαίωμα με την πορεία της «Χ» ασφαλιστικής εταιρίας. Κάτι που κατά κόρον συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ και στην Αγγλία όπου και τα ανάλογα φαινόμενα χρεοκοπίας οδηγούν χιλιάδες συνταξιούχους στους δρόμους... της φιλανθρωπίας. Σε αυτόν τον δρόμο της εξαθλίωσης επιδιώκει να σπρώξει σήμερα η κυβέρνηση συνδικάτα και εργαζόμενους, στήνοντας δουλιές με φούντες για τις ασφαλιστικές και τα αρπακτικά της Σοφοκλέους. Θα «τσιμπήσουν» οι εργαζόμενοι στον μύθο των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης;


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ