Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επαρχιακό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν

Η παρακμή των ομάδων της περιφέρειας έχει φέρει το λαοφιλέστερο των αθλημάτων σε κρίση αξιοπιστίας

Σκόντα Ξάνθη και ΟΦΗ έχουν αξιοπρεπή παρουσία στην Α' Εθνική

Sportidea

Σκόντα Ξάνθη και ΟΦΗ έχουν αξιοπρεπή παρουσία στην Α' Εθνική
Ελληνικό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν. Δεν είναι υπερβολικό το παραπάνω συμπέρασμα αν αναλογιστεί κανείς πού βαδίζει το άθλημα από τη χρονιά που έγινε επαγγελματικό. Το... σωτήριο έτος 1979 κάποιοι... φωστήρες ήθελαν το λαοφιλέστερο των σπορ να μπαίνει σε γρανάζια ύποπτα, από ανθρώπους που μόνο το καλό δεν ήθελαν του ποδοσφαίρου. Μια πτυχή της τεράστιας κρίσης που διέρχεται το άθλημα στη χώρα μας είναι η τραγική παρακμή του επαρχιακού ποδοσφαίρου. Μία άλλοτε αστείρευτη πηγή ταλέντων, έκλεισε. Στέρεψε, εξαντλήθηκε. Υπάρχει άραγε ελπίδα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες σίγουρα όχι. Ολο το χρήμα έχει δοθεί πλέον στις λίγες ονομαζόμενες μεγάλες ομάδες που καρπώνονται όλα τα χρήματα από τα τηλεοπτικά έσοδα. Ουδείς ενδιαφέρεται για το μαρασμό του επαρχιακού ποδοσφαίρου. Εκεί που χτυπάει η καρδιά του αθλήματος. Τα αθλητικά έργα στην περιφέρεια έχουν συρρικνωθεί λόγω Ολυμπιάδας και έτσι ομάδες που αντιπροσωπεύουν μεγάλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας φυτοζωούν. Βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Μόνον τρεις στους «μεγάλους»

Είναι αναμφίβολα λυπηρό το φαινόμενο ότι στην εκκίνηση του φετινού πρωταθλήματος θα βρεθούν μόλις τρεις επαρχιακές ομάδες. Η Σκόντα Ξάνθη, ο ΟΦΗ και ο Πανηλειακός.

Αν αυτό λέγεται σωστό και τίμιο πρωτάθλημα, ας απαντήσουν όλοι όσοι είναι αρμόδιοι για το χάλι του ποδοσφαίρου.

Παρακάτω παραθέτουμε τις επαρχιακές ομάδες που έχουν περάσει το «κατώφλι» της μεγάλης κατηγορίας από την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Η ανάγνωση μάλλον προκαλεί θλίψη...

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Ο σύλλογος της Ηλείας μετείχε για πρώτη φορά στην Α' Εθνική στην περίοδο '95-'96. Αγωνίστηκε για έξι συνεχείς σεζόν στα «σαλόνια» και την περίοδο 2000-01 υποβιβάστηκε. Η ομάδα του Πύργου δεν έφτασε στο σημείο να διεκδικεί κάποια διάκριση, αλλά διέθετε μια αξιόλογη διοίκηση με οικονομική ευρωστία. Τη χρονιά που έπεσε στη Β' Εθνική υπήρχαν ήδη οικονομικά προβλήματα. Τις προηγούμενες περιόδους ο σύλλογος είχε βγάλει καλούς παίκτες, οι οποίοι είχαν μεταγραφεί στις «μεγάλες ομάδες» (Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Λάκης, Κυζερίδης). Μετά από μια πορεία - έκπληξη και στηριζόμενος στα νέα παιδιά, εξασφάλισε φέτος πάλι την άνοδό του στην Α' Εθνική.

Ο Πανηλειακός είναι η τρίτη ομάδα της επαρχίας που θα αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία

Sportidea

Ο Πανηλειακός είναι η τρίτη ομάδα της επαρχίας που θα αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία
ΝΑΟΥΣΑ: Η ομάδα της Ημαθίας ήταν από τις «φωτοβολίδες» στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Συμμετείχε τη σεζόν '93-'94. Είχε μια από τις καλύτερες ακαδημίες και έδωσε παίκτες κλάσεως, όπως οι Τσάρτας, Μάρκος, Λάκης και αρκετούς άλλους που πραγματοποίησαν σπουδαία καριέρα. Οταν σταμάτησε να «παράγει» παίκτες έσβησε ως ομάδα. Υστερα από οκτώ χρόνια μετριότητας βολοδέρνει στο περιφεριακό πρωτάθλημα...

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Με πέντε παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία, η «μαύρη θύελλα» τώρα βρίσκεται στη Β' Εθνική. Με γερή διοίκηση και ακαδημία ποδοσφαίρου κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της στο πρωτάθλημα, χωρίς πάντως να φτάσει σε διάκριση εκτός από τη συμμετοχή της στο ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ. Η αποχώρηση του μεγαλομετόχου Σταύρου Παπαδόπουλου και ο λανθασμένος χειρισμός της ακαδημίας οδήγησε τους Μεσσήνιους στην οικονομική ανέχεια.

ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ: Η ομάδα της Θράκης έκανε την εμφάνισή της στη μεγάλη κατηγορία την περίοδο '89-'90. Από τότε μετάσχει ανελλιπώς και την περασμένη σεζόν εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδό της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ έφτασε πολύ κοντά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Με νοικοκυρεμένη διοίκηση είναι αυτή τη στιγμή η πλέον αξιόλογη μηχανή παραγωγής ταλέντων. Επενδύει συνεχώς στην ακαδημία και διαθέτει ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στόχος της είναι να καθιερωθεί στις έξι καλύτερες ομάδες της χώρας.

Ο Μιχάλης Ζιώγας, σέντερ φορ της μεγάλης Λάρισας, που πήρε τον τίτλο το 1987

Sportidea

Ο Μιχάλης Ζιώγας, σέντερ φορ της μεγάλης Λάρισας, που πήρε τον τίτλο το 1987
ΠΑΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Από τις λεγόμενες ομάδες «ασανσέρ». Με δέκα παρουσίες στην Α' Εθνική και μεγάλο όπλο τον κόσμο του ο «Αγιαξ της Ηπείρου» ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται από τους διοικούντες που αναλαμβάνουν την τύχη του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι φέτος υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική λόγω χρεών και σήμερα αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο διάλυσης... Παρά το γεγονός ότι πρεσβεύει μια περιοχή που λατρεύει την μπάλα οι προσπάθειες οργάνωσης του φυτωρίου ήταν ελάχιστες.

ΛΑΡΙΣΑ: Η μεγάλη ομάδα του κάμπου ήταν αυτή που έσπασε το αθηναϊκό και θεσσαλονικιό κατεστημένο κατακτώντας το Πρωτάθλημα το 1987 και το Κύπελλο το 1985, με πολλές και αξιόλογες συμμετοχές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παραπαίει σήμερα στα μονοπάτια της Γ' Εθνικής. Οι «βυσσινί» δημιούργησαν μια πραγματικά μεγάλη ομάδα με την εκμετάλλευση των ταλέντων της περιοχής από το δάσκαλο Γιάτσεκ Γκμοχ. Παίκτες της κλάσεως Καραπιάλη, Μητσιμπόνα, Ζιώγα, Βαλαώρα, Βουτιρίτσα, Αγορογιάννη, Πατσιαβούρα, Ανδρεούδη, Παραφέστα και άλλων δύσκολα βρέθηκαν μαζί σε ομάδα που έπαιξε ποδόσφαιρο πρωτοποριακό για την εποχή της. Οταν οι διοικήσεις διέλυσαν με την τακτική τους την ακαδημία, ήρθε ο κατήφορος χωρίς ακόμα προς το παρόν να έχει γυρισμό...

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή της από τα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού τις αρχές της δεκαετίας του '80. Υποβιβάστηκε τρία χρόνια αργότερα για να επανέλθει το '92-'93. Από τότε ξεκίνησε ένας κατήφορος που την οδήγησε στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Πάντως έβγαλε ορισμένους παίκτες που έκαναν αξιόλογη καριέρα όπως οι Πίττας, Πίσσας, Στέφας, Τόγιας, Καρσιώτης.

ΟΦΗ: Η ομάδα της Κρήτης μετέχει ανελλιπώς στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η παρουσία του Εγκε Γκέραρντ, αλλά και η οικονομική αρωγή της οικογένειας Βαρδινογιάννη συνοδεύτηκε με πετυχημένες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Κατέκτησε το Κύπελλο το 1987 και λογιζόταν στις ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σήμερα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα στη μεγάλη κατηγορία, με τη διοίκηση σε κόντρα με μερίδα φιλάθλων.

Λόγω χρεών ο ΠΑΣ Γιάννενα βρέθηκε στη Β' Εθνική...

Sportidea

Λόγω χρεών ο ΠΑΣ Γιάννενα βρέθηκε στη Β' Εθνική...
ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Μια ομάδα και γενικότερα περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που έχει βγάλει μεγάλες φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ομως η διοικητική ανυποληψία οδήγησε τους «μαυραετούς» στη σημερινή θέση. Τελευταία συμμετοχή της στο Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής ήταν το 1995. Φέτος θα παίξει στη Γ' Εθνική, αφού εξασφάλισε την άνοδό της.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Αλλη μια ομάδα που ανεβοκατεβαίνει κατηγορίες. Πέρασαν μεγάλοι παίκτες (Δαβουρλής, Στραβοπόδης, Ρήγας, Γεωργακόπουλος, Γεωργάτος), όμως η διοικητική ανυπαρξία ποτέ δεν έδωσε στην ομάδα την πραγματική αξία που της αντιστοιχούσε. Τώρα, στη Β' Εθνική, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να... επιβιώσει.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Η ομάδα που ανέδειξε ένα Νίκο Σαργκάνη, έναν Τσιρώνη, έναν Παράσχο, ένα Δίντσικο και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1980, τώρα -με τεράστια οικονομικά προβλήματα- προσπαθεί να ορθοποδήσει από τη Γ' Εθνική...

ΚΑΒΑΛΑ: Ομάδα με ιστορία στην Α' Εθνική. Ωστόσο δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το «φυτώριο» και αυτό το πλήρωσε ακριβά. Με πολλά οικονομικά προβλήματα αγωνίζεται φέτος στη Γ' Εθνική.

ΡΟΔΟΣ: Την αναζητούμε στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Είχε καλή φουρνιά παικτών (Κώττης, Δράκος, Πιας, Δοξάκης, Σκαρτάδος, Παπαοικονόμου), όμως και λόγω γεωγραφικής θέσης οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες. Εκανε υπέρβαση φέτος με την άνοδό της στη Γ' Εθνική.

Τεράστια τα οικονομικά προβλήματα και για την Παναχαϊκή

Sportidea

Τεράστια τα οικονομικά προβλήματα και για την Παναχαϊκή
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Από τις μεγάλες δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας. Μεγάλοι παίκτες έχουν ξεπηδήσει από τους «κόκκινους». (Κελεσίδης, Στεφανίδης, Ζαρζόπουλος, Καλτσάς, Κατσαβάκης μερικοί απ' αυτούς). Κάθε χρονιά διεκδικεί άνοδο, όμως στο τέλος δεν τα καταφέρνει.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Αλλη μια μηχανή παραγωγής ταλέντων που έμεινε από... καύσιμα. Η ακαδημία έπεσε στην παρακμή, το ίδιο και η ομάδα της Πιερίας, που αγωνίζεται πλέον στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

ΒΕΡΟΙΑ: Η ομάδα της Ημαθίας ανέκαθεν ήταν μια από τις πηγές ταλέντων της χώρας μας. Ποτέ όμως δεν οργανώθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και επόμενο ήταν να έρθει η παρακμή. Τώρα βρίσκεται στη Γ' Εθνική.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Ακόμη μια ομάδα της Ρόδου που μετείχε για λίγο διάστημα στα «σαλόνια», αφού -όπως και για τη Ρόδο- οι γεωγραφικές συνθήκες δεν προσφέρονταν για κάτι καλύτερο.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Κοντά στην Αθήνα, αλλά μακριά από την οργάνωση. Η ομάδα της Βοιωτίας άκμασε όταν εκμεταλλεύτηκε τα ταλέντα της περιοχής (Μαρτιναίος, Γκώνιας, Κασάπης, Μπλέτσας). Οταν όμως έφυγαν οι καλοί παίκτες, οι «πράσινοι» πήραν την κάτω βόλτα. Φέτος θα βρεθεί πάλι στο μαραθώνιο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής με περιορισμένες όμως δυνατότητες διάκρισης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Συμμετείχε για δυο σεζόν στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε τα ταλέντα της Μαγνησίας και προτίμησε τις μεταγραφές παικτών - μισθοφόρων. Το πλήρωσε ακριβά και τώρα κινδυνεύει, λόγω χρεών, να βρεθεί στο περιφερειακό πρωτάθλημα...

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ: Με πέντε συνεχείς παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία ('92-'97) η ομάδα των καταρρακτών δεν κατάφερε να διακριθεί, αλλά ούτε και να εξελιχθεί. Τώρα έχει «βουλιάξει» στο περιφερειακό πρωτάθλημα, ενώ μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στο τοπικό!

ΤΡΙΚΑΛΑ: Η θεσσαλική ομάδα ήταν ένας «κομήτης» στην Α' Εθνική, όμως λόγω διοικητικής ανυπαρξίας ποτέ δεν μπόρεσε να φτάσει σε αξιόλογα επίπεδα. Σήμερα, με τεράστια οικονομικά προβλήματα, έκανε «βουτιά» στο περιφερειακό πρωτάθλημα.


Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ