Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Νομιμοποιώντας τον πόλεμο»

Τα κοινωνικά «αντανακλαστικά» του καλλιτεχνικού κόσμου της Βρετανίας «ερέθισε» η υπόθεση Ντέιβιντ Κέλι, του Βρετανού ειδικού στα όπλα μαζικής καταστροφής, ο οποίος πέθανε πρόσφατα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες προκαλώντας μεγάλη κρίση στη βρετανική κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο Κέλι φέρεται να ήταν η κύρια «πηγή» σχετικής έρευνας του BBC που αποκάλυπτε τις «υπερβολές» του Μπλερ περί κατοχής τέτοιων όπλων από το Ιράκ για να δικαιολογήσει την επίθεση εναντίον του.

Με το χαρακτηριστικό και συμβολικό τίτλο «Justifying the War» («Νομιμοποιώντας τον Πόλεμο») το θέατρο «Tricycle» πρόκειται να μεταφέρει στο «σανίδι», τον Οκτώβρη, την έρευνα που διεξάγει η επιτροπή Χάτον για το θάνατο του Κέλι. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου, Νίκολας Κεντ, στόχος της παράστασης είναι η πραγματική ενημέρωση του κοινού γι' αυτό το θέμα. «Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή τη "δημόσια" έρευνα δεν ανακοινώνονται» δηλώνει ο Κεντ και συνεχίζει: «Ελπίζουμε, η κυβέρνηση να αποφασίσει σύντομα να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση ανάλογων στοιχείων, ώστε να μη χρειάζεται να προχωράμε σε αυτού του είδους τις παραστάσεις».

Η πρεμιέρα ορίστηκε για τις 3 Οκτώβρη και η «αυλαία» της παράστασης θα πέσει στις 6 Δεκέμβρη. Η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τη δραματοποίηση άλλων κυβερνητικών ερευνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ