Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η... «μυσταγωγία» της πανσελήνου

Η «συγχορδία» των ΜΜΕ για τις συναυλίες που οργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους της χώρας με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, είχε στόχο να μας πείσει στα εξής: 1) ότι η κυβέρνηση «προάγει» την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, 2) ότι αυτοί οι χώροι είναι «ανοιχτοί» στον κόσμο, 3) ότι πρόκειται για μια ευκαιρία έκφρασης του ρομαντισμού που κρύβουμε μέσα μας. Ο υπουργός έκανε λόγο για «μυσταγωγία» και ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι ένας «τρόπος να νιώσουμε θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που όλο το προηγούμενο διάστημα, όποτε αναφερόταν στον πολιτισμό, προσέθετε απαραιτήτως και τη λέξη «αγορά». Ομολογούμε πως ίσως να μας «διαφεύγει» η «μυσταγωγία» που κρύβεται στην αντιμετώπιση της πολιτιστικής δημιουργίας ως πολιτιστικού «προϊόντος» προς εμπορική εκμετάλλευση. Ισως ακόμη να μας «διαφεύγει» ότι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και η παιδευτική τους σημασία για το λαό «επιτυγχάνονται» με... ετήσιες προσελεύσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι τελικά λειτουργούν ως «ντεκόρ» για τις συναυλίες.

Το θέαμα όμως για την εξουσία λειτουργεί τελικά με καθόλου «μαγικό» τρόπο: όταν με το ένα δάχτυλο δείχνεις το φεγγάρι, με το άλλο δίνεις εντολή στις μπουλντόζες να καταστρέφουν τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη και τον ιστορικό τόπο του Μαραθώνα...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ