Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικές ζυμώσεις ενόψει των συνομιλιών του Πεκίνου

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Κορυφώνεται ο προπαρασκευαστικός διπλωματικός «μαραθώνιος» σε Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και Ιαπωνία ενόψει των επικείμενων συνομιλιών στο Πεκίνο με επίκεντρο το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα. Χτες, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων με επικεφαλής το στρατηγό Ζου Καϊχού, μετέβη στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας για συνομιλίες με τις βορειοκορεατικές αρχές. Νωρίτερα, στο Πεκίνο ολοκλήρωνε την επίσκεψή του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα κατά τις συνομιλίες του Πεκίνου που έχουν προγραμματιστεί από τις 27 έως 29 τρέχοντος μηνός και στις οποίες θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, ΛΔ Κορέα και Ν. Κορέα.

Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Αλεξάντερ Λοσιούκοφ συναντήθηκε χτες το πρωί με τον πρέσβη της Ιαπωνίας, Ισέι Νομούρα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως «μπορεί να βρεθεί μία λύση με πυρήνα μία Κορεατική Χερσόνησο ελεύθερη από πυρηνικά. «Μία τέτοια λύση θα αποτελέσει κεντρικό άξονα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σ' όλη την περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας» ανακοίνωσαν από κοινού ο Ρώσος υφυπουργός και ο Ιάπωνας πρέσβης.

Η ΛΔ Κορέας υπενθυμίζει...

Την ίδια ώρα, η ΛΔ Κορέας υπενθυμίζει πως καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί δίχως την ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής και της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου «KCNA», η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε πως δίχως απτή αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία διάλυσης του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος και της βορειοκορεατικής «πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης». Σε άλλο σημείο, βορειοκορεάτης αξιωματούχος επανέλαβε πως μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Πιονγιάνγκ παραμένει η υπογραφή ενός συμφώνου μη επίθεσης, η αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας και η εγγύηση της Ουάσιγκτον πως δε θα εμποδίσει με διάφορα μέσα το βορειοκορεατικό εξωτερικό εμπόριο...

Μπροστά σ' αυτά, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντί να προβεί σε νέο σχόλιο αρκέστηκε να ανακοινώσει πως προ ημερών ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα συμφώνησαν στην «ανάγκη» τερματισμού του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος...

  • Προειδοποιητικά πυρά κατά αλιευτικού σκάφους με σημαία ΛΔ Κορέας έριξαν χτες σκάφη του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού. Αξιωματούχος της Ν. Κορέας ανακοίνωσε πως το βορειοκορεατικό αλιευτικό σκάφος εισήλθε στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Κίτρινης Θάλασσας και πως απομακρύνθηκε αμέσως μετά τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις και διαπραγματεύσεις (2007-03-21 00:00:00.0)
«Πρώτα οι αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος» λέει η ΛΔ Κορέας... (2005-09-21 00:00:00.0)
Συναντήσεις με στόχο τις συνομιλίες του Πεκίνου (2005-06-17 00:00:00.0)
Προώθηση σχεδίων έντασης βλέπει η ΛΔ Κορέας... (2003-11-21 00:00:00.0)
Προοπτική συνέχισης των συνομιλιών του Πεκίνου (2003-10-31 00:00:00.0)
Οξυμένη η ένταση, αλλά και προτάσεις για επίλυση κρίσης... (2003-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ