Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Προώθηση σχεδίων έντασης βλέπει η ΛΔ Κορέας...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-

«Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είναι ένας υπηρέτης του πολέμου» και η προ ημερών επίσκεψή του στη Νότια Κορέα είχε «εγκληματική αποστολή», ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας. Ο αξιωματούχος ανταπαντούσε κατ' αυτόν τον τρόπο στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού περί του ...«τυραννικού κομμουνιστικού καθεστώτος μιας χώρας... που είναι δαίμονας κακού».

«Αυτό που κατέστη σαφέστατο κατά την επίσκεψη του Ράμσφελντ στη Σεούλ είναι πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει ούτε στο ελάχιστο την εχθρική πολιτική τους για εισβολή στη ΛΔ Κορέα... Οι προσπάθειές τους, με στόχο την επέμβαση, προωθούνται στο έπακρον», επισήμαινε το ίδιο 24ωρο σχετικό σχόλιο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόν Σινμούν»... Ο αρθρογράφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στην προσπάθεια του Ράμσφελντ να πείσει νεαρούς Νοτιοκορεάτες να πάνε στο Ιράκ για να συναντήσουν το θάνατο». «Οι Νοτιοκορεάτες θα πρέπει να διατηρήσουν τον αυτοσεβασμό τους και να εντείνουν έναν αντι-αμερικανικό αγώνα, με στόχο την απομάκρυνση όλων των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων απ' τη Χερσόνησο», κατέληγε το άρθρο.

Οι επαφές του Κέλι στη Σεούλ...

Στη Σεούλ το ίδιο 24ωρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κέλι, συζητούσε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Σου-γιακ για τις δυνατότητες επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου σε σχέση με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και το τι θα έπρεπε και τι δε θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα ενδεχόμενο σύμφωνο για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς τη ΛΔ Κορέας...

Ο ίδιος ο Κέλι είχε νωρίτερα εκφράσει αβεβαιότητα εάν τελικώς θα γίνουν στις 17-18 Δεκέμβρη ή αργότερα οι συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Πεκίνο. Πρόσθεσε δε πως είναι «πολύ νωρίς να συμφωνήσουμε ένα έγγραφο διαβεβαιώσεων ασφαλείας προς την Πιονγιάνγκ». Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η ΛΔ Κορέας δύσκολα θα συμμετείχε σε ένα νέο γύρο συνομιλιών στο Πεκίνο, δίχως να έχει εξασφαλίσει την υπογραφή ενός μη επιθετικού συμφώνου απ' τις ΗΠΑ.

Ο Κέλι επρόκειτο να επιστρέψει χτες βράδυ στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας ολιγοήμερες συναντήσεις με ομολόγους του σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, με στόχο όχι τόσο τη δυνατότητα επανάληψης συνομιλιών στο Πεκίνο, όσο την πιθανότητα περαιτέρω έντασης των πιέσεων έναντι της ΛΔ Κορέας από τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή...

Εκκληση αρωγής

Δεκαπέντε οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ απηύθυναν χτες διεθνώς έκκληση για την αποστολή τροφίμων, αξίας 221 εκατ. δολαρίων, στη ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε χτες ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ρικ Κορσίνο, ορισμένες περιοχές της ΛΔ Κορέας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα παρά την αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. «Ο υποσιτισμός έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ οι υπηρεσίες περίθαλψης είναι ανεπαρκείς», υποστήριξε ο Κορσίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ