Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΩΡΩΝ
«Καλές και αναγκαίες» οι μπίζνες των ΗΠΑ με δικτάτορες εάν υπάρχουν πετρέλαια...

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.--

Ορισμένες πλούσιες σε πετρέλαιο αφρικανικές χώρες μπορεί να έχουν κάκιστες επιδόσεις σε ανθρωπιστικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες αλλά αυτό δε θα πρέπει να εμποδίζει τις ΗΠΑ απ' το να φλερτάρουν με τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του μεσανατολικού μπλοκ παραγωγής πετρελαίου... Αυτό ήταν το «επιμύθιο» των εργασιών έναρξης της τριμερούς συνάντησης 180 διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών εταιριών εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και κυβερνητικών αξιωματούχων πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Αφρικής καθώς και Αμερικανών χτες στο Χιούστον των ΗΠΑ.

«Πρέπει να δουλέψουμε με την ηγεσία μίας χώρας είτε μας αρέσει, είτε όχι. Είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ(!)», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Χέις, πρόεδρος του αμερικανικού «Εταιρικού Συμβουλίου για την Αφρική» κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα τεράστια γνωστά και ανεξερεύνητα αποθέματα της αφρικανικής ηπείρου σε μαύρο χρυσό και φυσικό αέριο, λέγοντας πως θα αποβούν κρίσιμα για τις ΗΠΑ έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας γιατί εκτιμάται ότι ετησίως η αύξηση της ζήτησης σε πετρέλαιο διεθνώς μεγαλώνει κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες... Ο Χέις σημείωσε πως ο Κόλπος της Γουινέας (Δυτική Αφρική) ήδη παρέχει το 15% του πετρελαίου που εισάγουν οι ΗΠΑ και πως αυτό το ποσοστό έως το 2015 θα έχει ανέλθει στο 25%.

Μία απ' τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ανέφερε απροκάλυπτα ο Χέις ήταν η περίπτωση της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, που, όπως είπε, «έχει καταπιεστικό καθεστώς με πολλά κρούσματα φυλακίσεων και βασανισμών πολιτικών κρατουμένων αλλά η ζήτηση για πετρέλαιο θα πρέπει να ξεπεράσει τις ανησυχίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα»!

Ο Κένεθ Ρ. Εβανς, ανώτερο στέλεχος της πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρίας με έδρα το Τέξας, EXXONMOBIL, αναφέρθηκε και αυτός στη σπουδαιότητα εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου στην Αφρική γιατί, όπως είπε, η ημερήσια παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο, που σήμερα ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια βαρέλια, θα φθάνει σε επτά χρόνια τα 160 εκατομμύρια βαρέλια!

Το λόγο πήρε μετά ο Ντέιβ Λαφιάτζι, εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Αφρικανικών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών με έδρα το Κονγκό, που συγκροτούν οι Αίγυπτος, Αλγερία, Λιβύη, Αγκόλα, Μπενίν, Καμερούν, Κονγκό (Μπραζαβίλ), Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν, Νιγηρία, ΛΔ Κονγκό. Ο Λαφιάτζι εξέφρασε την ελπίδα πως η διάσκεψη θα ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις αμερικανικών εταιριών σε χώρες της Αφρικής ώστε να υπάρχουν οικονομικά οφέλη (όχι ασφαλώς για τους λαούς αλλά για τις πολυεθνικές και τους εκεί ελεγχόμενους φορείς εξουσίας)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ