Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διάλογος εκεχειρίας και ισραηλινή αδιαλλαξία

Χρήση απαγορευμένων όπλων κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, τον προηγούμενο μήνα, καταγγέλλουν Ισραηλινοί βουλευτές

Ολοκληρώνονται οι «λεπτομέρειες» στο «τείχος»

Associated Press

Ολοκληρώνονται οι «λεπτομέρειες» στο «τείχος»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συμφώνησαν οι εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις να συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, μετά από πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι και την παρέμβαση Αιγύπτιων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία λοιδορούσε, εμμέσως πλην σαφώς, τόσο τη νέα απόφαση του ΟΗΕ για «εφαρμογή του οδικού χάρτη», όσο και τις «προειδοποιήσεις» Μπους κατά της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους. Αντίθετα, σε δύσκολη θέση φέρεται να βρίσκεται η ηγεσία του στρατού, μετά από τις καταγγελίες Ισραηλινών βουλευτών περί χρήσης απαγορευμένων όπλων σε επιδρομή σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό.

Στις 2 Δεκέμβρη θα μεταβούν στο Κάιρο αντιπροσωπείες των παλαιστινιακών οργανώσεων, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση για την επίτευξη εκεχειρίας προβλέπει ένα σχέδιο αρκετών σημείων, ανάμεσα στα οποία αναφέρονται η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τις παλαιστινιακές πόλεις, η διακοπή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων και ο τερματισμός της εξόντωσης μελών και στελεχών των παλαιστινιακών οργανώσεων. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τις επίσημες προσκλήσεις για τη συνάντηση του Καΐρου παρέδωσαν στις οργανώσεις εν ενεργεία αξιωματούχοι των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.

Μόνιμα με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Μόνιμα με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ισραηλινός στρατός
Η ισραηλινή ηγεσία, από την πλευρά της, έχει αποφύγει να σχολιάσει την αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Αντίθετα, λαλίστατος εμφανίστηκε ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος Εχούντ Ολμέρτ, όσον αφορά στη νέα απόφαση του ΟΗΕ, που λήφθηκε μετά από κατάθεση πρότασης από τη Μόσχα, αλλά και στην παρέμβαση Μπους για αναστολή της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους. Ο Ολμέρτ δήλωσε προκλητικά ότι το Ισραήλ δε νιώθει να δεσμεύεται από την απόφαση του ΟΗΕ, που ζητά άμεση εφαρμογή του «οδικού χάρτη» και κατά συνέπεια ανοίγει το δρόμο και της λήψης μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κάποιας από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Βέβαια, οι ισραηλινές ηγεσίες «δε νιώθουν να δεσμεύονται» ούτε από τις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού. Οσο για το τείχος, ο Ολμέρτ επανέλαβε ότι η ανοικοδόμησή του θα συνεχιστεί κανονικά.

Καταγγελίες για απαγορευμένα όπλα

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένο όπλο κατά την αεροπορική επιδρομή του στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στη Λωρίδα της Γάζας, στις 20 Οκτώβρη, που στοίχισε τη ζωή σε 14 Παλαιστινίους. Αυτό καταγγέλλουν τόσο ο Ισραηλινός Αραβας βουλευτής, Αχμάντ Τίμπι, καθώς και ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Μέρετζ, Γιόσι Σαρίντ. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, πρόκειται για «πυραύλους που απελευθερώνουν βλήματα στον αέρα και σε μεγάλη ακτίνα», με δεδομένη τη μεγιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών.

Τη συγκεκριμένη μέρα, επισήμως, ο στρατός υποστήριξε ότι έβαλλε από Απάτσι με πυραύλους Χελφάιρ, που δεν έχουν μεγάλη ακτίνα, μόνο κατά ενός καταζητούμενου αυτοκινήτου, και μάλιστα διέψευσε κατηγορηματικά τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι ένας από τους πυραύλους έπληξε μόνο πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν. Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλος, καθώς οι Τίμπι και Σαρίντ προκαλούν την ηγεσία του στρατού να πει την αλήθεια, αλλιώς θα δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχουν, ενώ στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο δημοσιογραφικός κόσμος, με τους στρατιωτικές συντάκτες και αναλυτές να συμμερίζονται τις κατηγορίες των 2 βουλευτών και να κατηγορούν τη στρατιωτική ηγεσία για «παραπλάνηση». Προς το παρόν, ανώτατοι αξιωματούχοι του στρατού παραδέχονται, υπό ανωνυμία, ότι «η αρχική εκδοχή δεν ήταν αληθής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ