Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Πρόστιμο τρομοκράτησης των εργαζομένων

Στην προσπάθεια φίμωσης της φωνής των εργαζόμενων και των σωματείων τους, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε πρόστιμο - «φίμωτρο» 16.300 ευρώ στη συνδικαλιστική εφημερίδα «Σύγχρονη Συνδικαλιστική Σκέψη», όργανο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του βιομήχανου Μ. Γεωργιάδη.

Το «παράπτωμα» της εφημερίδας ήταν ότι έγραψε πως ο εν λόγω εργοδότης είχε πάρει δάνειο για να χτίσει το νέο εργοστάσιό του, ενώ ταυτόχρονα απέλυσε όλους τους εργαζόμενους!

Η ίδια, η συνδικαλιστική εφημερίδα έγραψε στην έκδοση Ιουλίου για την καταδίκη αυτή ότι «πρόκειται για πρόστιμο τρομοκράτησης για την "τιμή και την υπόληψη" παράνομου εργοδότη που με "εικονικό" κλείσιμο πέταξε στους δρόμους τους εργάτες, γιατί δεν του αρέσει ο συνδικαλισμός».

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα είχε αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο στο οποίο οδηγήθηκε με την ίδια κατηγορία και το Εφετείο στο οποίο κατέληξε η απόφαση με αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Πρωτοδικείου). Αυτό όμως δεν εμπόδισε το Αστικό Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγε στη συνέχεια ο γνωστός εργοδότης, να πάρει καταδικαστική απόφαση.

Συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών εκφράζουν την άποψη ότι η απόφαση επιβολής προστίμου σε εργατική εφημερίδα δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια φίμωσης των απόψεων που εκφράζει, απόψεις που αφορούν στις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Η «ΣΚΕΨΗ», τονίζουν, ενοχλεί την εργοδοσία.

Επισημαίνουν, όμως, ότι οι καταδικαστικές αυτές αποφάσεις δεν πρόκειται να φιμώσουν τη φωνή του συνδικαλιστικού τους κινήματος, ούτε να επηρεάσουν αρνητικά ή να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των πολύμορφων αγώνων του που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα σωματεία του κλάδου, αλλά και μέλη των σωματείων με ειδικές εισφορές τους κάλυψαν ήδη το ποσό του προστίμου, για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της εφημερίδας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά να ενημερώνονται γι' αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο.

Την αμέριστη συμπαράσταση προς τη συνδικαλιστική εφημερίδα «ΣΚΕΨΗ» που εκδίδει η Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών Βορείου Ελλάδας εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το συγκεκριμένο γεγονός, τονίζει το ΕΚ, έρχεται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει, ότι η Δικαιοσύνη και το κράτος λειτουργούν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και ενάντια στους εργάτες και εκφράζει την ανησυχία του για το πού μπορεί να φτάσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, η οποία έχει και τη συμπαράσταση της πολιτείας και των δικαστηρίων.

Οι «ενοχλητικές φωνές» για το σύστημα και ο συνδικαλισμός, επισημαίνει στη συνέχεια, τιμωρούνται καθημερινά, ενώ οι εργοδότες που παρανομούν καθημερινά, που δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα, που δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους, που απολύουν παράνομα, που δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία ουδέποτε τιμωρήθηκαν.

Καταλήγοντας το ΕΚ Λάρισας επισημαίνει ότι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα μαζικά συνδικάτα και η εγκατάλειψη των συμβιβασμένων ηγεσιών που βάζουν πλάτη, για να περάσει αυτή η αντεργατική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ