Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Βιβλίο
ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Εκ των Επτανησίων»

Μελετητής της ποίησης ο Γιώργος Πετρόπουλος, σκάβοντας βαθιά το χρόνο, ανασταίνει ποιητές λησμονημένους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταπιάνεται περισσότερο μ' αυτούς που τ' ανάστημά τους προεξέχει πάντα στην επιφάνεια του χρόνου, άλλο αν τους θυμόμαστε κι αυτούς, μόνον επετειακά, στην τόσο αντιπνευματική εποχή μας.

«Εκ των Επτανησίων», η πλειάδα των ποιητών, που απασχόλησε το Γιώργο Πετρόπουλο στον τελευταίο τόμο μιας σειράς μελετημάτων του. Μείζονες και ελάσσονες ποιητές της Επτανησιακής Σχολής παρελαύνουν με βασικά στοιχεία της ζωής και του έργου τους. Ο συγγραφέας στο τέλος κάθε μελετήματος παραθέτει αντιπροσωπευτικά δείγματα γραφής, ώστε ο αναγνώστης να έχει μια σφαιρική εικόνα της πνευματικής οντότητας του καθένα, αλλά και της εποχής μέσα στην οποία έζησε.

Οι «Εκ των Επτανησίων» ποιητές είναι οι παρακάτω: Αντώνιος Μαρτελάος, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Γεώργιος Τερτσέτης, Ανδρέας Λασκαράτος, Ιούλιος Τυπάλδος, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Γεράσιμος Μαρκοράς, Ιάκωβος Πολυλάς, Αντώνιος Μανούσος, Ανδρέας Μαρτζώκης, Στέφανος Μαρτζώκης, Νίκος Κογεβίνας, Λορέντζος Μαβίλης.

Στο βιβλίο περιέχεται και ένα άγνωστο ποιητικό κείμενο με τίτλο «Νέα ιστορία Αθέσθη Κυθηραίου».

Ασφαλώς κι αυτό το πόνημα του Γιώργου Πετρόπουλου προσφέρεται σαν αξιόλογο «εργαλείο» στους μελετητές, αλλά και στους νοσταλγούς μιας ποίησης, όπως αυτή που γνώρισαν κάποτε στα σχολικά βιβλία, πολύ διαφορετικής απ' αυτή που απ' τα ίδια τα πράγματα δεν μπορούν να γνωρίσουν σήμερα. (Εκδόσεις «ΙΩΛΚΟΣ»).


Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ