Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη κυκλοφόρησε το εξαιρετικά σημαντικό ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλους τους φιλολόγους και γλωσσολόγους - αλλά και εύληπτο από όλους - βιβλίο του Γ. Σίντνεϋ Αλλεν «Vox Graeca - Η προφορά της ελληνικής την κλασική εποχή». Ο συγγραφέας, καθηγητής της Ιστορικοσυγκριτικής Γλωσσολογίας στο Κέμπριτζ, επιχειρεί την αποκατάσταση της προφοράς της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, δίνοντας έμφαση στην αττική διάλεκτο του 5ου π.Χ. αιώνα. Παραθέτοντας μαρτυρίες, ενδείξεις και διαφωτιστικά παράλληλα των άλλων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και συγγενικών γλωσσών της Απω Ανατολής και Αφρικής, παρουσιάζει τη φωνητική της αρχαίας ελληνικής και ένα εκτενές κεφάλαιο, με ριζοσπαστικές απόψεις, για τον τονισμό. Η μετάφραση υπογράφεται από τους Μ. Καραλή - Γ. Παράσογλου (208 σελ.).

- Από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας κυκλοφόρησε η μελέτη (344 σελ.) του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας Βόλφγκανγκ Σούλερ «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας (Από την Κρητομυκηναϊκή Εποχή ως το τέλος των κλασικών χρόνων)». Το βιβλίο σε μετάφραση Αφροδίτης Καμάρα - Χριστίνας Κοκκινιά και εποπτεία Κώστα Μπουραζέλη χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο - αφηγηματικά συνθετικό - καταγράφει την εικόνα της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου, βάσει των αρχαίων πηγών και των συμπερασμάτων της νεότερης ιστορικής έρευνας. Το δεύτερο παρέχει μια ιστοριογραφική ανάλυση των ερευνών. Το τρίτο αποτελεί συστηματικό κατάλογο της σημαντικότερης διεθνούς βιβλιογραφίας.

- Από τον Καστανιώτη κυκλοφόρησαν: Το δοκίμιο του Μάκη Τρικούκη «Τα παράδοξα στην ομηρική Οδύσσεια» (αφηγηματολογική και σημασιολογική προσέγγιση του ομηρικού έπους). Το τέταρτο βιβλίο του άξιου δημοσιογράφου Δημήτρη Γκιώνη «Ετσι κι αλλιώς...» (αφήγημα). Οι νουβέλες της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου «Η πιατέλα και άλλα εύθραυστα». Τα διηγήματα του Ντίνου Οικονόμου «Ενας περιπτεράς και ταχυδρόμος». Το μυθιστόρημα του Ζόρζε Αμάντο «Η ανακάλυψη της Αμερικής από τους Τούρκους» (μετάφραση Αθηνά Ψύλλια).

- Από την «Εστία» κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα του Νίκου Κ. Κυριαζή «Ο ιππότης και ο χρυσοκέφαλος».

- Από την «Κριτική» κυκλοφόρησαν: Η μελέτη του Ρόμπερτ Λ. Χελμπρόνερ «Οι φιλόσοφοι του οικονομικού κόσμου (Η ζωή και οι ιδέες τους)» (μετάφραση Νίκος Λίγγρης, Βίκη Λίγγρη, Κλαίρη Παπαμιχαήλ, επιμέλεια Θανάσης Μανιάτης). Η μελέτη του Ντόναλντ Τζ. Κράουζ «Το βιβλίο των πέντε κύκλων για στελέχη επιχειρήσεων» (μετάφραση Κατερίνα Γεωργαλλίδη, επιμέλεια Μαρία Ανδρέου). Η μελέτη των Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη - Δημήτρη Χριστόπουλου «Η συνάντηση των Δελφών και η δράση του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων».

- Από το «Στάχυ» κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα του Κώστα Ε. Διαμαντίδη «Το ροδάφ' νον» (πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα που περιέχει και λεξιλόγια στην ποντιακή διάλεκτο). Το μυθιστόρημα της Πόλα Ζακ «Κάθοδος στον παράδεισο» (μετάφραση Βασιλική Χασάνδρα).

- Από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου κυκλοφόρησε ένας τόμος (517 σελ.) με τη μελέτη του Ραφαήλ Φρεζή «Ο εβραϊκός Τύπος στην Ελλάδα» (το βιβλίο αφιερώνεται σε όλους τους Ελληνες - ανεξάρτητα από θρήσκευμα - που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η διεύθυνση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου: Βασσάνη 21, Βόλος 38333, τηλ. 0421-24640, 25640, 25302).

- Από τις εκδόσεις «Σπάνια Βιβλία» (Κων. Σπανός, Μαυρομιχάλη 7, τηλ. 3614.332) κυκλοφόρησαν; Το βιβλίο «Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου» σε συλλογή υλικού και επιμέλεια του ποιητή και φίλου του Ν. Καρούζου Γιώργου Κακουλίδη. Το δίγλωσσο ταξιδιωτικό βιβλίο του παλαιού στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού Ν. Α. Σταθάκη «Κίνα», «καρπός» της επίσημης πρόσκλησής του από την κυβέρνηση της ΛΔ Κίνας το 1994 να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας. Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στο λαό της Κίνας. Τα βιβλία του Ιωάννου Β. Βίγλα «Κριτικά δοκίμια (εκτίμηση πνευματικού μόχθου συγχρόνων Ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνών)», το αρχαιολογικό - μυθολογικό «Η τριλογία της μοίρας (Κλωθώ - Λάχεσις - Ατραπός» (το «κύκνειο άσμα» του συγγραφέα) και «Αγιον Ορος - Αθως (έπαλξη της Μακεδονίας, κιβωτός της Ορθοδοξίας)». Τέλος, από τον Κ. Σπανό κυκλοφορεί το βιβλίο των Νίκου Χρ. Θεοδώρου - Χρήστου Δ. Λάζου «Βιβλιογραφία Ελληνικής Επιστημονικής Φαντασίας (Από το Λουκιανό μέχρι σήμερα)», το οποίο εξέδωσε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.

- Από τον Πατάκη κυκλοφόρησαν: Το νέο, εξαιρετικά ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα της βραβευμένης Ελένης Λαδιά «Η Χάρις». Το μυθιστόρημα του Σάκη Τότλη «Ο συνδυασμός Εδεσσα - Ζυρίχη» που ενέπνευσε την εξαιρετική ταινία του Σ. Γκορίτσα «Βαλκανιζατέρ». Το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Το εργοστάσιο των μολυβιών». Το παιδικό παραμύθι - παιχνίδι σκακιστικών κινήσεων της Αγγελικής Βαρελά «Το φεγγάρι παίζει... σκάκι» με όμορφες ζωγραφιές της Τατιάνας Ραΐση - Βολανάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ