Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κλιμακώνουν την πρόκληση για τις ανατιμήσεις

«Δεν υπάρχει κύμα ανατιμήσεων», λέει ο Κ. Κουλούρης, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και τις αυθαιρεσίες του περί ανύπαρκτων ανατιμήσεων

Κλιμακώνοντας την τακτική εμπαιγμού των λαϊκών στρωμάτων και την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας της ακρίβειας, με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης επιχείρησε χτες να τεκμηριώσει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι «δεν υπάρχει κύμα ανατιμήσεων». Αντίθετα, έφτασε στο σημείο να χλευάσει την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι «θα πετύχουμε υποχωρήσεις τιμών». Τα «όπλα», δε, που θα χρησιμοποιήσει σ' αυτή τη «μάχη» είναι το τρίπτυχο «διάλογος - έλεγχοι - θεσμικά μέτρα». Η πάγια πολιτική, δηλαδή, της κυβέρνησης, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Το «διάλογο» οι επιχειρηματίες τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Οι «έλεγχοι» δεν έχουν καμιά σχέση με την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, αφού τα όποια τρελά ποσοστά κέρδους, κατά το υπουργείο, «δεν αποτελούν αγορανομική παράβαση». Οσο για τα «θεσμικά μέτρα», μόνο με τις τιμές δεν έχουν κάποια σχέση, πολύ περισσότερο με τη συγκράτησή τους.

Ωστόσο, παρά τις απόψεις Κουλούρη, είναι διάχυτη η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία του πληθωρισμού, αφού οι επίσημες στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι καθημερινά οι τιμές «τσιμπάνε», γι' αυτό εξάλλου και η γενικότερη κινητικότητα της κυβέρνησης στο θέμα των τιμών.

Πάντως, είναι φανερό ότι οι κατά καιρούς πυροβολισμοί στον αέρα, με πομπώδεις δηλώσεις και λεονταρισμούς σαν αυτούς που ακούστηκαν για άλλη μια φορά χτες διά στόματος Κ. Κουλούρη, περί «πακέτων θεσμικών μέτρων», που έχουν να κάνουν εκτός από την εντατικοποίηση των ελέγχων και με «αυστηροποίηση» των προστίμων για αγορανομικές παραβάσεις, δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα όσον αφορά στη διαμόρφωση των τιμών σε πλαίσιο «ελεύθερης αγοράς». Πολύ, δε, περισσότερο μέθοδοι όπως αυτή που, επίσης, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός, η επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ενδεικτικών τιμών στα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά σε χώρους όπως κυλικεία πλοίων, αρχαιολογικών χώρων, αεροδρομίων, τρένων, αθλητικών χώρων, κινηματογράφων και θεάτρων, νοσοκομείων και κλινικών. Με τον τρόπο αυτό, το μόνο που πετυχαίνει η κυβέρνηση είναι να νομιμοποιεί τις υψηλές «ενδεικτικές» τιμές που αναγράφουν οι βιομηχανίες και να τις καθιερώνει ως κανονικές... Ας σημειωθεί, δε, ότι την ίδια ακριβώς διάταξη επιχείρησε να επιβάλει προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και αναγκάστηκε να την αποσύρει, μετά από «παρατήρηση» που της έγινε από την ΕΕ ότι εμποδίζει την «ελεύθερη οικονομία».

Τα «μέτρα» στη «σώμα με σώμα μάχη των τιμών», που κατά τον υφυπουργό Ανάπτυξης «δίνει η κυβέρνηση» και που «αισιοδοξούμε», όπως είπε, «ότι θα την κερδίσουμε», έχουν να κάνουν με μια σειρά από ζητήματα εκτός από τη διαμόρφωση των τιμών! Συγκεκριμένα, ο Κ. Κουλούρης ανακοίνωσε χτες ότι:

  • Αυξάνεται το κατώτατο πρόστιμο για περιπτώσεις νοθείας, επικινδυνότητας τροφίμων, μη θεμιτές τιμές (να σημειωθεί ότι για τον καθορισμό των τελευταίων δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο) από 146 σε 733 ευρώ, καθώς και τα αντίστοιχα πρόστιμα για μη αναγραφή ενδείξεων ποιότητας και προέλευσης, έλλειψη τιμοκαταλόγων, μη ύπαρξη πινακίδων κλπ. από 80 ευρώ σε 200 ευρώ το κατώτερο.
  • Κατατίθεται τροπολογία για την επιβολή επί τόπου προστίμων στις περιπτώσεις των παραπάνω παραβάσεων.
  • Επιβάλλεται η ανάρτηση τιμοκαταλόγων στην προθήκη των εστιατορίων, μπαρ κλπ. και καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους πέραν της ποιότητας και της προέλευσης των ψαριών, κρεάτων, τυριών.
  • Η διάταξη που προβλέπει ότι οι εισαγωγείς, βιοτεχνίες και βιομηχανίες πρέπει να γνωστοποιούν ένα διάστημα νωρίτερα τις ανατιμήσεις των προϊόντων που εμπορεύονται στο υπουργείο Ανάπτυξης εμπλουτίζεται με επιπλέον είδη, ενώ αυξάνεται από 20 σε τριάντα ημέρες το διάστημα της προαναγγελίας των νέων τιμοκαταλόγων.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χτες ο Κ. Κουλούρης, ουδέν νεώτερον έχει να προσθέσει στην τακτική της «μάχης των τιμών» η πολιτική ηγεσία, η οποία ακολουθεί την πεπατημένη και πέρα ως πέρα αναποτελεσματική όσον αφορά στη συγκράτηση των ανατιμήσεων. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές τις μέρες άνοιξε νέος κύκλος «διαλόγου» με επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων. Στην ατζέντα του υφυπουργού βρίσκονται για τις επόμενες μέρες ασφαλιστικές εταιρίες - με θέμα τα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων - ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, η κοστολόγηση των φαρμάκων, θέατρα, κινηματογράφοι, ΠΑΕ για τις τιμές των εισιτηρίων, ιδιωτικά σχολεία. Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Κ. Κουλούρης για τις τιμές στα σχολικά είδη, όπου υπάρχει σε ορισμένα πάγωμα τιμών στα περσινά επίπεδα - και για μειώσεις τιμών από συγκεκριμένη εταιρία εμπορίας σχολικών τσαντών έκανε λόγο - αλλά και αυξήσεις μέχρι και 33%. Ο ίδιος ανέφερε ότι εταιρία γαλακτοκομικών έχει γνωστοποιήσει αυξήσεις ακόμα και πάνω από 5% στα προϊόντα της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ