Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Χουν: «Δεν έδωσα εγώ το όνομα του Κέλι»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αρνήθηκε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας ότι ο ίδιος αποφάσισε τη δημοσιοποίηση του ονόματος του υφισταμένου του, υπηρεσιακά, καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι στον Τύπο ως κύρια πηγή του BBC. Ο Τζεφ Χουν είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Μπλερ που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής υπό τον Μπράιαν Χάτον η οποία εξετάζει τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο τον Βρετανό ειδικό στο ιρακινό οπλοστάσιο. Εντός της βδομάδας, αναμένεται η κατάθεση του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Χουν είπε ότι αξιωματούχοι του πρωθυπουργικού γραφείου αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομα του Κέλι και εκτίμησε ότι η συμπεριφορά του ιδίου απέναντι στον καθηγητή «ήταν πολύ καλή». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι είχε υπ' όψιν του ποια περίπου θα ήταν η αντίδραση των ΜΜΕ απέναντι στην αποκάλυψη του ονόματος Κέλι. Ο Χουν τόνισε ότι δε γνωρίζει προσωπικά κανέναν αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας, που να είχε δυσαρεστηθεί με τα στοιχεία που συμπεριελήφθησαν στο φάκελο για το ιρακινό οπλοστάσιο εκτός από δύο ανθρώπους, των οποίων οι παρατηρήσεις «ήταν τεχνικής φύσης».

Χτες, ενώπιον του Μπράιαν Χάτον, εμφανίστηκε και ο συνεργάτης του Κέλι, Τζον Κλαρκ, ο οποίος ήταν ο τελευταίος με τον οποίο ο αποθανών μίλησε. Ο Κλαρκ είπε ότι ο Κέλι είχε μείνει έκπληκτος από τα φώτα της δημοσιότητας που στράφηκαν επάνω του και ήταν παντελώς απροετοίμαστος. Επίσης, ο Κλαρκ κατέθεσε ότι, όπως είχε ομολογήσει ο Κέλι, η παρουσία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και μυστικών υπηρεσιών, υπήρξε για αυτόν «εξαιρετικά αγχωτική και επίπονη διαδικασία» αλλά κατέληξε ότι την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Κέλι ήταν «σε εξαιρετικά καλή διάθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ