Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Με εντολή Κρεμλίνου προέκυψε και... «Συνασπισμός»

Γκενάντι Ζιουγκάνοφ: Τελευταίο στάδιο της γκορμπατσοφικής περεστρόικα η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΚΚΡΟ

Με, ίσως, λιγότερο θεαματικό τρόπο από τη μαγιονέζα που πέταξαν δύο νεαροί στο κουστούμι του Α. Βεσνιακόφ, προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας, ανακοινώθηκε τελικά η «κυοφορούμενη» εδώ και μέρες συγκρότηση του «Συνασπισμού των λαϊκό-πατριωτικών δυνάμεων» ή του «Συνασπισμού της Αριστεράς και των Πατριωτών», (οι τελικές αποφάσεις για την ονομασία θα ληφθούν στις 14/9/2003). Στη συγκρότηση του «Συνασπισμού» προχώρησαν ο Σ. Γκλάζιεφ, εξωκομματικός βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και μέλος του Προεδρείου της Λαϊκο-πατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και ο Ντιμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Οργάνωσης «Κογκρέσο των ρωσικών κοινοτήτων», πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας κι εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν στις συνομιλίες με την ΕΕ για τα ζητήματα του Καλινινγκράντ. Την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο συνασπισμό ανακοίνωσαν 20 μικρότερα κόμματα κι οργανώσεις της κεντροαριστεράς και της «πατριωτικής» αντιπολίτευσης, όπως το Κόμμα Εργασίας της Ρωσίας, ενώ το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν ο Σ. Σελεζνιόφ, Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, έως πρόσφατα μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και σήμερα επικεφαλής του «Κόμματος αναγέννησης της Ρωσίας», ακόμη και ο Μ. Γκορμπατσόφ, που σήμερα προεδρεύει στο ασήμαντο σε απήχηση «Ενοποιημένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας».

Ηδη το ΚΚΡΟ έχει καταγγείλει πως ο νέος πολιτικός συνασπισμός εμφανίστηκε με εντολή του Κρεμλίνου και με στόχο την αποδυνάμωση της ενότητας των λαϊκο-πατριωτικών δυνάμεων, που επιδιώκει να συγκροτήσει το ΚΚΡΟ μέσα από τα ψηφοδέλτιά του.

Βαθύτεροι οι στόχοι
του συνασπισμού

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος του ΚΚΡΟ και της ΛΠΕΡ αναφέρθηκε σε αυτές τις τελευταίες εξελίξεις σε συνέντευξη που έδωσε για τις εφημερίδες «Ζάφτρα» και «Σοβιέτσκαγια Ρωσία» στις 26/8, σημειώνοντας πως το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει απλώς την εκλογική αποδυνάμωση του ΚΚΡΟ, αλλά προσπαθεί να προκαλέσει διάσπαση στο ΚΚΡΟ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι καλά για το κόμμα, με στόχο τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του κόμματος και τελικά την εξαφάνισή του από την πολιτική σκηνή της χώρας. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εμείς, ακριβώς σ' αυτήν τη μετάλλαξη του κομμουνιστικού κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό βλέπουμε το τελευταίο στάδιο της γκορμπατσοφικής περεστρόικα, η οποία κατέστρεψε τη Σοβιετική Ενωση, το διεθνιστικό ΚΚΣΕ, όλο το δυναμικό της ανάπτυξης, αλλά δεν κατάφερε να εξοντώσει το ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο ίδιος, πάντως, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ εξέφρασε τη σιγουριά του πως τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του θα απορρίψουν το σοσιαλδημοκρατικό «εμβόλιο» που ετοίμασε το Κρεμλίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ