Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Απορρίπτουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΟΗΕ που αναφέρει το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας και την παροχή καθεστώτος «ουσιαστικής αυτονομίας» στην περιοχή αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κείμενο διακήρυξης του σερβικού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ομόφωνα.

Η διακήρυξη αναφέρει πως «δεν μπορεί να γίνει οιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μελλοντικό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου προ της εφαρμογής της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (που εξεδόθη λίγο μετά τη λήξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών τον Ιούνη του '99) και πως μετά την εφαρμογή της απόφασης θα δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο καθεστώς ουσιαστικής αυτονομίας, ενώ θα επιχειρηθεί η εγκαθίδρυση μηχανισμών αποκέντρωσης σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Μόλις εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1244, οι κατάλληλοι σερβικοί θεσμοί θα εξουσιοδοτήσουν το Κέντρο Συνεργασίας στο Κοσσυφοπέδιο να συμβάλει, μέσω μίας ομάδας επαφής, στη σύνταξη μίας πλατφόρμας για την παροχή ουσιαστικής αυτονομίας για την επαρχία εντός της Σερβίας και της ένωσης Σερβία - Μαυροβούνιο» αναφέρει χαρακτηριστικό απόσπασμα της διακήρυξης.

Η διακήρυξη καλεί ΟΥΝΕΣΚΟ και Υπατη Διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να προχωρήσουν στην εγκαθίδρυση προστατευόμενων περιοχών γύρω από σημαντικά πολιτιστικά μνημεία για να σταματήσει, έτσι, η καταστροφή της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη διακήρυξη επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Σερβίας στην «προοπτική» ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης, η οποία και περιγράφεται ως...«ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο παράλληλα με τη συνεπή εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ». Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην «υποχρέωση της Σερβίας να συνεργαστεί με την αρχή του

Εντός των ημερών, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, ανακοίνωσε πως κλιμάκιο της σερβικής Βουλής θα μεταβεί στην Πρίστινα για να ενημερώσει σχετικώς το νέο ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χόλκερι.

Σε μία πρώτη αντίδραση, Αλβανοί μέλη του Κοινοβουλίου, που έχει συγκροτήσει ο ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, καταφέρθηκαν κατά του ψηφίσματος της σερβικής Βουλής κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση που ταυτίζεται με εκείνες της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς» και για την «ανάγκη μίας πρωτοβουλίας» που θα προωθήσει την ανεξαρτησία σαν «τη μόνη λύση» για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου...

Προβλέπουν νέα ένταση στο Πρέσεβο

Το ενδεχόμενο μίας «μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης» στην περιοχή της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο όπου δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις Αλβανών, προέβλεψε χτες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς. Ο Τσόβιτς έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις επικαλούμενος νέες εκθέσεις των σερβικών μυστικών υπηρεσιών που «δείχνουν πως ετοιμάζεται μία μεγάλη επίθεση». Η εκτίμησή μου είναι πως «δε θα υπάρξει κάποια μεγάλη κλιμάκωση (βίας) αλλά πως θα έχουμε προβλήματα με επικίνδυνες τρομοκρατικές επιθέσεις. Πιστεύω πως ετοιμάζουν κάτι, κάτι πολύ επικίνδυνο», είπε ο Τσόβιτς και κατέληξε υπαινισσόμενος προβοκάτσια «με στόχο τη δημιουργία μίας κατάστασης όπου η μία πλευρά θα κατηγορεί την άλλη για μία τρομοκρατική επίθεση».

Η ασυνήθιστη ανακοίνωση από την πλευρά του Ν. Τσόβιτς συνέπεσε με την εκδήλωση αναίμακτων επιθέσεων Αλβανών αυτονομιστών το τελευταίο διήμερο στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Χτες, εξερράγη χειροβομβίδα κοντά στο δημαρχείο του Πρέσεβο, ενώ προχτές άγνωστοι έριξαν προκλητικώς πυρά έναντι σερβικής περιπόλου στο Μπουγιάνοβατς. Το περασμένο Σάββατο, άγνωστοι εκτόξευσαν δύο όλμους στο κέντρο του Πρέσεβο, ενώ ένας τρίτος όλμος ερρίφθη σε ιδιωτική κατοικία προκαλώντας τον τραυματισμό δύο εφήβων Αλβανών κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ