Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Υπό συνθήματα διαδηλωτών η κατάθεση Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με συνθήματα όπως «είσαι ο πλέον καταζητούμενος εγκληματίας» και «ψεύτη», δεκάδες διαδηλωτές υποδέχτηκαν τον Βρετανό πρωθυπουργό, νωρίς χτες το μεσημέρι, όταν έφθασε στο Βασιλικό Μέγαρο της Δικαιοσύνης, για να καταθέσει στην έρευνα που διεξάγεται υπό το δικαστή Μπράιαν Χάτον, για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο τον σύμβουλο του υπουργείο Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο, καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

Ο Μπλερ διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα στοιχεία του φακέλου για το ιρακινό οπλοστάσιο είχαν παραποιηθεί ή διογκωθεί, όπως υποστήριξε το BBC επικαλούμενο τη μαρτυρία του Κέλι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο «τότε πρόκειται για σοβαρή κατηγορία, που θα με οδηγούσε, με βεβαιότητα, στην παραίτηση». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ένιωθε τεράστια πίεση εξαιτίας της δυσπιστίας της βρετανικής κοινής γνώμης ως προς την «απειλή που συνιστούσε το ιρακινό καθεστώς», και όντως επιδίωξε να παρουσιάσει μια καλά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία που θα κοινοποιούσε στους Βρετανούς το σύνολο των στοιχείων.

Ο Μπλερ δήλωσε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του καμία διατυπωμένη αντίρρηση από κάποιον αξιωματούχο και ότι όταν πληροφορήθηκε το ρεπορτάζ του BBC, ζήτησε από τον επικεφαλής της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής των μυστικών υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ, ο οποίος και συνέταξε το φάκελο, να ερευνήσει το θέμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλαβε, γενικώς, την ευθύνη για την κυβερνητική τακτική απέναντι στα ΜΜΕ, που κατέληξε στη δημοσιοποίηση του ονόματος του Κέλι, αν και έσπευσε να αποστασιοποιηθεί τονίζοντας ότι «όλες οι κινήσεις μας έγιναν υπό τις συμβουλές των αρμόδιων δημοσίων υπαλλήλων που μας γνωστοποίησαν πώς πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα της διαρροής πληροφοριών από ανώτατο δημόσιο υπάλληλο σε κάποιο ΜΜΕ».

Την κατάθεση του Μπλερ ακολούθησε αυτή του διευθυντή του BBC, Γκάβιντ Ντέιβις, ο οποίος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος μετάδοσης του σχετικού ρεπορτάζ παρά τις κυβερνητικές πιέσεις που ασκήθηκαν, ενώ αποκάλυψε ότι ο Μπλερ του τηλεφώνησε προσωπικά για να του πει ότι ανακάλυψε ποια ήταν η πηγή των πληροφοριών, μία ημέρα πριν την επίσημη δημοσιοποίηση του ονόματος του Κέλι. Σχολιάζοντας την κατάθεση Μπλερ, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του Μπλερ απέναντι στον Κέλι, ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, εκτιμούσε ότι αν οι βουλευτές γνώριζαν όταν ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή, όσα γνωρίζουν σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι ο Μπλερ θα αποτύχαινε στο στόχο του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μπλερ τα «κουκουλώνει» στα γρήγορα... (2004-01-29 00:00:00.0)
Αλαστερ Κάμπελ (2003-08-31 00:00:00.0)
Χουν: «Δεν έδωσα εγώ το όνομα του Κέλι» (2003-08-28 00:00:00.0)
«Καμία απόδειξη απειλής από τη Βαγδάτη» (2003-08-19 00:00:00.0)
«Νομιμοποιώντας τον πόλεμο» (2003-08-14 00:00:00.0)
Μπλερ απολογούμενος (2003-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ