Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλαστερ Κάμπελ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αποδιοπομπαίος τράγος» ή η αρχή του νήματος που θα αποσυνθέσει τη βρετανική κυβέρνηση; Αυτό το ερώτημα έθεταν πολλοί αναλυτές στη Βρετανία, μόλις πληροφορήθηκαν την παραίτηση του Αλαστερ Κάμπελ, του, κατά κοινή ομολογία, πανίσχυρου διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ο Κάμπελ δεν ήταν απλώς συνεργάτης του Μπλερ. Υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας του, κατά τη διάρκεια των δύο προεκλογικών εκστρατειών του και για πολλούς ήταν ένας από τους ανθρώπους - κλειδιά τόσο στις εκλογικές νίκες του πρωθυπουργού όσο και στην άσκηση πολιτικής. Προφανώς διόλου τυχαία του προσέδιδαν μακιαβελικά χαρακτηριστικά αλλά και τον τίτλο του «αναπληρωτή πρωθυπουργού που ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα».

Ο 46χρονος, πρώην πολιτικός αρθρογράφος, βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» μετά το θάνατο του συμβούλου του υπουργείου Αμυνας, αρμόδιου για το ιρακινό οπλοστάσιο, Ντέιβιντ Κέλι καθώς ο αποθανών τον είχε κατονομάσει ως βασικό υπεύθυνο της «διόγκωσης του φακέλου για το Ιράκ», στις πληροφορίες που διέρρευσε στο πολύκροτο, πλέον, ρεπορτάζ του BBC. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξάγει ανεξάρτητη επιτροπή, υπό τον δικαστή Μπράιαν Χάτον, ο Κάμπελ αρνήθηκε την κατηγορία, και στο πλευρό του προσέτρεξαν τόσο ο Μπλερ όσο και ο ανώτερος σύνδεσμος κυβέρνησης και μυστικών υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ.

Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία που, μέχρι στιγμής, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, συμπεριλαμβανομένων πολλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και τις μυστικές υπηρεσίες την περίοδο σύνταξης του φακέλου, κάθε άλλο παρά αθωώνουν τον Κάμπελ. Το ερώτημα είναι, αν θα είναι ο τελευταίος που κλείνει πίσω του την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ