Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πολιτική η μάχη για την επιτυχία του

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε πια για το τετραήμερο κορύφωσης των εκδηλώσεων του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και η μάχη για την επιτυχία του εντείνεται σε όλα τα επίπεδα. Καθημερινά, στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, νέοι της ΚΝΕ με τα εισιτήρια και τις προκηρύξεις στα χέρια εξορμούν σε στέκια νεολαίας, συζητούν με νέους και τους καλούν στο μεγάλο ραντεβού, στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

Από προχτές, Παρασκευή, αυτός ο χώρος, γνώριμος πια για τους φίλους του Φεστιβάλ εδώ και εφτά χρόνια, άρχισε να αλλάζει. Οι νέοι της ΚΝΕ μετέφεραν εκεί τα πρώτα υλικά, ξεκίνησαν τις πρώτες εργασίες για να στήσουν την πολύχρωμη πολιτεία τους, μεγάλη και γιορτινή.

Γιατί πάντα το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή και φέτος ακόμα περισσότερο, αφού η ΚΝΕ συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής και δράσης, στην πρώτη γραμμή των νεανικών αγώνων. Αυτά τα τριάντα πέντε χρόνια πλούσιας αγωνιστικής ιστορίας και κατακτήσεων, χρόνια διεκδικήσεων και σύγκρουσης για τις ανάγκες της νέας γενιάς στη μόρφωση, τη δουλιά, την ίδια τη ζωή, θα γνωρίσουν και θα γιορτάσουν φέτος οι νέοι, που από τις γραμμές της ΚΝΕ συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι, στο πλευρό του λαού και του Κόμματος της εργατικής τάξης.

Παράλληλα, η ΚΝΕ μέσα από το γιορτινό τούτο Φεστιβάλ, καλεί τους νέους να κάνουν την αμφισβήτησή τους δύναμη αγώνα και ανατροπής, να κάνουν τον αγώνα και τη δράση τους πολιτική, για να αναζητήσουν μαζί με το λαό και να κατακτήσουν πραγματική λύση στα προβλήματά τους. Και η λύση αυτή δεν μπορεί να έρθει, αν δεν αλλάξει χέρια η εξουσία. Γιατί δε φτάνει μόνο ο αγώνας στο δρόμο, στο σύλλογο, στο συνδικάτο, δε φτάνουν μόνο οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις για τη βελτίωση της θέσης τους. Οι ανάγκες της νέας γενιάς μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, γι' αυτό και το Μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό πρέπει είναι υπόθεση και της νεολαίας, γι' αυτό και η νεολαία έχει κάθε λόγο να στηρίξει ολόπλευρα το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση, για το δικό της συμφέρον.

«Κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ συγκεντρώνει την αγωνιστική εμπειρία της νεολαίας, την ανακεφαλαιώνει, την κάνει μάχιμο συμπέρασμα για το άνοιγμα της καινούριας χρονιάς». Κι αυτό γιατί δε σβήνει μαζί με τα φώτα της κεντρικής εξέδρας, αλλά ζει μέσα από την ΚΝΕ όλη τη χρονιά, στα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους δουλιάς και διασκέδασης, εκεί που χτυπάει η καρδιά της νεολαίας και όπου βρίσκεται η ΚΝΕ. Συγκεντρώνει τις αγωνιστικές εμπειρίες, τα συμπεράσματα και τις ανησυχίες της νεολαίας, βρίσκεται μέσα στο ρυθμό της εποχής, μέσα στην επικαιρότητα. Περνάει κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα, από τους νέους του χωριού, της υπαίθρου, των νησιών, αλλά και των πόλεων.

Αυτό το ταξίδι συνεχίζεται αυτές τις μέρες, με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Κυριακή:

- Στη Φαρκαδώνα Τρικάλων, στην πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Θέλουμε δουλιά στον τόπο μας κι όχι να γίνουμε μισθοφόροι στις λεγεώνες του ιμπεριαλισμού», θα μιλήσει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Τσαριτσάνη Λάρισας, στην κεντρική πλατεία, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Από το αδιέξοδο της αγροτιάς στα δίχτυα του μισθοφορικού στρατού», θα μιλήσει ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό μουσικό πρόγραμμα.

- Στον Αϊ Μαθιά Κέρκυρας, στις 9 μ.μ., στο Συνεταιρισμό, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Βορειοδυτικής Ελλάδας και θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

  • Την Τετάρτη 3/9:

- Στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 9 μ.μ, με θέμα: «Δεν έχουμε δουλιά έξω από τα σύνορα, στις λεγεώνες των ιμπεριαλιστών», θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία μπήκε και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης, για την προετοιμασία του κεντρικού τριημέρου του 29ου Φεστιβάλ, που στη συμπρωτεύουσα θα γίνει στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο γυμναστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) κάτω από το Καυτατζόγλειο.

Από χτες το πρωί μπήκαν στο χώρο και μέχρι το βράδυ ολοκληρώθηκε η μεταφορά των υλικών και άρχισαν οι πρώτες κατασκευές. Από σήμερα ο χώρος θ' αρχίσει να αλλάζει όψη. Να ντύνεται στα χρώματα της νιότης και του αγώνα. Για να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους, που και φέτος ακόμη πιο μαζικά θα δώσουν το «παρών» στο ραντεβού με τη νεολαία του ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση.

Συναυλίες, αφιερώματα, θεατρικά δρώμενα, συζητήσεις θα πλαισιώσουν το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του τριημέρου, που θα εξελίσσεται στις τρεις σκηνές (κεντρική, λαϊκή, νεανική) και στα θεματικά περίπτερα που θα λειτουργούν παράλληλα.

Τις κεντρικές πολιτικές ομιλίες θα κάνουν ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ και ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνουν συζητήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και αφιερώματα στα 35 χρόνια της ΚΝΕ, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, τη σοσιαλιστική Κούβα και στο πολιτικό τραγούδι. Παράλληλα, στο χώρο κινηματογραφικών προβολών προγραμματίζονται αφιερώματα στον ηθοποιό Θανάση Βέγγο, στις αντιπολεμικές ταινίες και στις ταινίες ενάντια στα ναρκωτικά.

Στο συναυλιακό μέρος θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, «Δυτικές Συνοικίες», «Μωρά στη Φωτιά», «Blues Wire», «De Facto», Παναγιώτης Καραδημήτρης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, «Δάρνακες», «Long Live», Αγάθωνας, Βασίλης Κασούρας, Δάφνη με τους «Ετσι κι αλλιώς», «Ιδιόμελο» και πολλά νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ