Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μετά το σεισμό η εγκατάλειψη

Μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, το σεισμόπληκτο νησί αφέθηκε στην τύχη του. Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ

Εμπαιγμός και εγκατάλειψη είναι οι μόνες λέξεις με τις οποίες μπορεί κανείς να περιγράψει την κατάσταση στη Λευκάδα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 14ης Αυγούστου. Οι μέρες περνάνε, τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν και οι κυβερνητικές υποσχέσεις παραμένουν ακόμη υποσχέσεις.

Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση όχι μόνο δε βοηθούν να ανακάμψει η οικονομία του νομού, αλλά προδιαγράφουν μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και ωθούν αντικειμενικά σε πρόχειρες κατασκευές και «μπαλώματα» τόσο των δημόσιων έργων, όσο και των ιδιωτικών. Καλεί το λαό της Λευκάδας να μην υποχωρήσουν ούτε χιλιοστό από τα δίκαια αιτήματά τους και να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα από κοινού με τα συνδικάτα και με φορείς, συνδυάζοντας την πάλη για αντιμετώπιση συνεπειών του σεισμού με πάλη για δουλιά, Δημόσια Παιδεία και Υγεία. Τέλος, τους καλεί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τους υπαίτιους της κατάστασης και την ασκούμενη πολιτική. Να την καταδικάσουν και να οργανώσουν την πάλη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λευκάδας: Οι σεισμόπληκτοι «δε βρίσκουν άκρη» με τις υπηρεσίες. Το πενιχρό επίδομα των 600 ευρώ δίνεται επιλεκτικά. Οι επίσημα απολυμένοι που ξεπερνούν τους 200 σε επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, αλλά μείωσαν το προσωπικό, βλέπουν την εγκατάλειψή τους (τίποτα δεν ανακοινώθηκε γι' αυτούς) και σκέπτονται πώς θα βγάλουν χειμώνα χωρίς επίδομα ανεργίας και χωρίς περίθαλψη. Τα ετοιμόρροπα ακόμα να κατεδαφιστούν. Σεισμόπληκτοι μαζί με τους νέους φοιτητές του ΤΕΙ ψάχνουν για διαμερίσματα και τα ενοίκια πήρανε τα ύψη. Αρκετοί αναγκάζονται να αρχίζουν επισκευές με δικά τους έξοδα και με εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν αποδείξεις. Επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ψάχνουν για δάνεια, για να γλιτώσουν το λουκέτο.

Συγκεκριμένα, η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι:

1. Κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

2. Το ποσό των 10 δισ. δραχμών για τις υποδομές υπολείπεται κατά πολύ των τεράστιων ζημιών που υπάρχουν, αφού σχεδόν όλα τα δημόσια έργα στραπατσαρίστηκαν, «στραπατσάροντας» μαζί και τη «Λευκάδα της ανάπτυξης».

3. Η χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων ανέρχεται στο ποσό των 387.323.500 δρχ.!!!

4. Η έκτακτη οικονομική βοήθεια στους αστέγους δεν αντιμετωπίζει ούτε τις πρώτες ανάγκες.

5. Το όριο δανειοδότησης των 410 ευρώ ανά τ.μ. για ανοικοδόμηση οικοδομών που θα κριθούν κατεδαφιστέες είναι κάτω από το μισό του πραγματικού κόστους. Επιπλέον, η δωρεάν κρατική αρωγή, το 33% του συνολικού ποσού, θα «φαγωθεί» από το ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα ίδια ισχύουν και για τις επισκευάσιμες οικοδομές.

6. Καμιά αναφορά δε γίνεται για τους απολυμένους και τους υπό απόλυση εργαζόμενους, όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυσή τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη στα 101 ημερομίσθια.

7. Αποτελεί εμπαιγμό προς τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού που καταστράφηκαν η αποζημίωση στο ύψος του 30% της ζημιάς, χωρίς να λογαριάσουμε την τεράστια απώλεια των μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών και ιδιαίτερα των επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ