Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν εγκρίνω, δεν καταδικάζω, είμαι αθώος»

Υποστηρίζοντας την αθωότητά του απολογήθηκε, χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο φερόμενος από το κατηγορητήριο ως αρχηγός της «17 Ν», Αλ. Γιωτόπουλος. Επίσης υποστήριξε ότι η παρουσία του στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι αποτέλεσμα σκευωρίας. Ως εμπνευστές και εκτελεστές των εις βάρος του κατηγοριών εμφάνισε τις αμερικανικές και τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ αναφορικά με τα πειστήρια σε βάρος του, που η αστυνομία εμφάνισε ως ευρεθέντα στις γιάφκες, ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστήριξε πως «είναι a priori ύποπτα, a priori κατασκευασμένα».

Δίνοντας το δικό του ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, ο Αλ. Γιωτόπουλος δήλωσε μαρξιστής, και χαρακτήρισε τη δράση της «17 Ν» «ένοπλη πολιτική πάλη για την ανατροπή του συστήματος». Ωστόσο, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που υπήρχε και υπάρχει μέχρι σήμερα, βίαιες ένοπλες ενέργειες δεν μπορεί να είναι αποδεκτές» και πρόσθεσε: «Μόνο σε δυο περιπτώσεις και μόνο σαν εξαίρεση στον κανόνα θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες βίαιες ενέργειες. Σαν άμυνα ή απάντηση σε σειρά ανάλογων επιθέσεων από φασιστοειδείς ομάδες ενάντια σε αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, είτε σε προεπαναστατική περίοδο μεγάλων κοινωνικών μεταβολών και κινητοποιήσεων και με απαραίτητη πάντα προϋπόθεση την ύπαρξη ισχυρού λαϊκού κινήματος και μαζικού πολιτικού φορέα. Τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν σήμερα. Γι' αυτούς τους λόγους - κατέληξε - δε συμφωνώ με τις ένοπλες ενέργειες της "17 Ν", αλλά και δεν τις καταδικάζω».

Εξηγώντας το γιατί δεν καταδικάζει τη δράση της «17 Ν», επισήμανε πως «η δράση αυτή δεν αναπτύχθηκε σε μια αγγελική κοινωνία μη βίας, αλλά σ' ένα καθεστώς όπου δεκάδες σοβαρά εγκλήματα και ανθρωποκτονίες παραμένουν ατιμώρητα, άρα δεν έχουν καταδικαστεί. Εγκλήματα, που εξηγούν αυτήν τη δράση, χωρίς να τη δικαιολογούν».

«Στημένες οι κατηγορίες - κατασκευασμένα τα πειστήρια»

Αναφορικά με τις κατηγορίες, ο Αλ. Γιωτόπουλος επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι πρόκειται για πλεκτάνη με κατασκευασμένα στοιχεία.

Στο ερώτημα που εύλογα προκύπτει, γιατί, εφόσον πρόκειται για σκευωρία, επιλέχτηκε αυτός να κατηγορηθεί για αρχηγός της «17 Ν» και όχι κάποιος άλλος, ο Αλ. Γιωτόπουλος είπε πως «όσοι στο παρελθόν κατηγορήθηκαν για αρχηγοί της εν λόγω οργάνωσης ήταν αντισυστημικοί, είχαν κάποια σχέση με την αντίσταση, με τη Γαλλία, ήταν περισσότερο γραφιάδες για να παρουσιάζονται σαν πολιτικοί καθοδηγητές». Και πρόσθεσε: «Ο Γιωτόπουλος, εκτός αυτών, διέθετε τρία ενδιαφέροντα στοιχεία: Την ιστορία του πατέρα του, το γεγονός ότι είχε εξαφανιστεί και ότι δεν ήταν γνωστός, άρα χωρίς πολιτική κάλυψη. Αυτό, όμως, που ήταν καθοριστικό στο ότι ενεπλάκη αυτός και όχι κάποιος άλλος, είναι η χρονική στιγμή της έκρηξης στον Πειραιά. Μετά από αυτήν και την ανακάλυψη του μίτου της "17 Ν", έπρεπε να πληρωθεί απαραίτητα η κενή θέση του αρχηγού, για να έχει πιθανότητες επικοινωνιακής επιτυχίας η επιχείρηση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Αυτός ήταν ο ύποπτος τη στιγμή αυτή, αυτός επελέγη».

«Κατασκευασμένες ομολογίες»

Ο κατηγορούμενος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της απολογίας του για να ανασκευάσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του, αλλά και για να απαντήσει σε συγκατηγορούμενούς του, που τον έχουν ενοχοποιήσει με ομολογίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιστασιακή του δράση επί δικτατορίας από τις τάξεις των οργανώσεων «29 Μάη» και ΛΕΑ. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία (ταυτότητα, δίπλωμα) με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, είπε ότι το είχε από την εποχή της δικτατορίας και αφού ήταν γνωστός με αυτό δεν μπορούσε να το αλλάξει.

Αναφερόμενος στις ομολογίες συγκατηγορουμένων του που τον ενοχοποιούν, ο Αλ. Γιωτόπουλος χαρακτήρισε την απολογία του Σ. Ξηρού προϊόν σύγχρονων βασανιστηρίων και ψυχοφαρμάκων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ομολογίες του Π. Τσελέντη. Την απολογία Τσελέντη στο δικαστήριο τη χαρακτήρισε «δόλια» και προϊόν συναλλαγής με τις αρχές, όπως προϊόν συναλλαγής με τις αρχές χαρακτήρισε την απολογία του Σ. Κονδύλη.

Ακόμη, κατήγγειλε ως κατασκευασμένους από τις διωκτικές αρχές τους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον του - κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεση του Κ. Μπακατσέλου.

Ιδιαίτερη προσοχή στην απολογία του ο Αλ. Γιωτόπουλος έδωσε στην κατηγορία της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται και η οποία προκύπτει από το χαρακτηρισμό του ως αρχηγού της «17 Ν». Στο πλαίσιο αυτό αξιοποίησε τις καταθέσεις μελών της «17 Ν», όπως του Δ. Κουφοντίνα - από τις οποίες προκύπτει ότι η εν λόγω οργάνωση δεν είχε αρχηγό με την κλασική έννοια του όρου, αλλά συλλογικές διαδικασίες.

Η έναρξη της απολογίας του Αλ. Γιωτόπουλου σημαδεύτηκε από οξύτατη ένταση, την οποία προκάλεσε ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά στον κατηγορούμενο να διαβάσει την απολογία του από τις χειρόγραφές σημειώσεις του. Οταν η διαδικασία έφτασε στο στάδιο των ερωτήσεων, ο Αλ. Γιωτόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει στον εισαγγελέα Λάμπρου, χαρακτηρίζοντάς τον «απομεινάρι μιας Ελλάδας που έχει παρέλθει εδώ και τριάντα χρόνια», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, λέγοντας ότι βρίσκονται στο δικαστήριο για να τον καταδικάσουν, ανεξάρτητα αν είναι αθώος ή ένοχος. Μάλιστα, τον Ηλία Αναγνωστόπουλο, συνήγορο των Αμερικανών θυμάτων της «17 Ν» και της οικογενείας Σόντερς, τον χαρακτήρισε «εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών». Η απολογία του Αλ. Γιωτόπουλου συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ