Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Δύο χρόνια χωρίς τον Στέλιο Καζαντζίδη

Ενα αφιέρωμα στο μεγάλο λαϊκό βάρδο, Στέλιο Καζαντζίδη, που «έφυγε» το 2001, θα πραγματοποιήσει η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, 6 με 8 το απόγευμα στον «902 Αριστερά στα FM».

Ηταν ο άνθρωπος που έκανε τα «ελληνικά διαβατήρια», όπου γης, να τραγουδούν. Η φωνή του «μύριζε» βασιλικό κι ασβέστη, όπως οι αυλές των φτωχόσπιτων στις λαϊκές γειτονιές, στο λυγμό του τρεμόπαιζε εκείνο το βουβό και αβάσταχτο, δάκρυ που έτρεχε, καμιά φορά, στα μάτια του λαού, που το μόνο που έκανε στη ζωή του ήταν υπομονή...

Μόνο που ώρες - ώρες αυτή η υπομονή γινόταν αβάσταχτη και όταν δεν εύρισκε άλλη διέξοδο, γινόταν τραγούδι με τη φωνή του Καζαντζίδη, φλόγα κεριού που τρεμόπαιζε σαν θυσία στους θεούς της ελπίδας... Η φωνή του, τραγούδι και μήνυμα, απαντοχή και πάλη με το χρόνο στα βράχια της Μακρονήσου.

Η φωνή του ήταν η απέραντη θλίψη του κυριακάτικου απογεύματος, που τελείωνε με το τελευταίο σφύριγμα του «ρέφερη»... Η φωνή του, συνδεδεμένη με το Σάββατο, που πληρωνόταν ο πατέρας και μαζί με τα «ψώνια» για το σπίτι έφερνε και το 45αράκι δισκάκι.

Η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη και τα τραγούδια του ευωδίαζαν όπως το «κοκκινιστό» της μάνας την Κυριακή, ήταν τα «ψιλά» στην τσέπη ενός φαντάρου για το τζουκ μποξ στο μαγεριό έξω από το στρατόπεδο. Ηταν η επιγραφή στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που κατάπινε ατέλειωτα μουσκεμένα χιλιόμετρα στην Εθνική...

Αυτή η φωνή τραγούδησε χιλιάδες τραγούδια, όλων των μεγάλων δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, και κέρδισε το ατέλειωτο χειροκρότημα ενός λαού που τον ανέβασε στο βάθρο του απόλυτου λαϊκού θρύλου, γιατί κατάφερε με τις ερμηνείες του να ενώσει χιλιάδες ψυχές, τραγουδώντας τα πέτρινα χρόνια, τα βάσανα, τις πίκρες και τις ελπίδες των απλών ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ