Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνταγματικό «παζάρι»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μια σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης των ισλαμιστών πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Τουρκία. Χτες, μια κοινοβουλευτική επιτροπή (15-1) πέρασε το σχέδιο νόμου που καθιστά δυσκολότερη τη διαδικασία «απαγόρευσης» ενός κόμματος -τύχη με την οποία απειλείται το κόμμα της Αρετής-, αλλά τα στελέχη του στην επιτροπή αυτή απείχαν.

Το νομοσχέδιο περί κομμάτων θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως «χρύσωμα του χαπιού», προκειμένου να συναινέσει το κόμμα της Αρετής σε Συνταγματική τροποποίηση, ώστε να παραταθεί η θητεία του σημερινού προέδρου της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στη θέση. Οπως σημειώνει το ειδησεογραφικό Πρακτορείο «Ρόιτερ», το να παραμείνει ο Ντεμιρέλ στο θώκο είναι κρίσιμο για την «πολιτική σταθερότητα» της χώρας, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος κοινής αποδοχής και το πιο πιθανό είναι ότι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπχτσελί και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Μπουλέντ Ετσεβίτ θα έρχονταν σε ανοιχτή σύγκρουση.

Η κυβερνώσα παράταξη χρειάζεται 367 ψήφους, για να περάσει την τροποποίηση και τα κόμματα της κυβερνώσας παράταξης έχουν 352. Ενα άλλο «σενάριο» είναι να προσεγγιστεί και να ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, που ελέγχει 85 ψήφους στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ