Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ - ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Πρόληψη από πολύ νωρίς

Οπως για την πρόληψη του καρκίνου γίνονται τα PAP-TEST, οι μαστογραφίες κλπ, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος, έτσι και για την «επιδημία» των αγγειακών παθήσεων της καρδιάς και του εγκεφάλου συνιστάται ο έλεγχος πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Κι αν όχι στο σύνολο του πληθυσμού των επικίνδυνων ηλικιών τουλάχιστον σε εκείνους που έχουν την προδιάθεση, είτε κληρονομική, είτε από παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες από τους καθηγητές Σπ. Μουλόπουλο, Δ. Κρεμαστινό και Β. Θανόπουλο και τη Γ. Κολοβού, γιατρό στο «Ωνάσειο» σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καρδιάς που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή κάθε Σεπτέμβρη και για φέτος έχει οριστεί η 28η του μήνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης «από πολύ νωρίς». Στους παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης περιλαμβάνεται η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό.

Οι επιστήμονες συνέστησαν την αποφυγή φαγητών από τα φαστ -φουντ, τη διατήρηση του σωματικού βάρους όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό για την ηλικία και την αποφυγή του καπνίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ