Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Από τη Δευτέρα προχωρούν σε αποχή

Στο 3% υπολογίζουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσε ότι θα δώσει η κυβέρνηση

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι πανεπιστημιακοί, που δηλώνουν ότι από τη Δευτέρα 22/9 θα προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από τα διδακτικά τους καθήκοντα, εφόσον η χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, δεν πρόσθεσε τίποτα παραπάνω από όσα έχει μέχρι τώρα η κυβέρνηση υποσχεθεί. Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, που πραγματοποιούν επίσης αποχή αυτήν τη βδομάδα, πρόκειται να συνεδριάσουν ξανά την Παρασκευή για να εξετάσουν κι αυτοί αν θα προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας.

Συγκεκριμένα, χτες οι υπουργοί επανέλαβαν στους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών και των εκπαιδευτικών ΤΕΙ ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει αύξηση 7% στις ακαθάριστες αποδοχές των πανεπιστημιακών και των εκπαιδευτικών ΤΕΙ από 1/1/2004 και «ανέλυσαν» αυτήν την πρόταση σε δραχμές, λες και δεν έχουν κομπιουτεράκι οι εκπαιδευτικοί! Πρόκειται, λοιπόν, για αύξηση 43.000 δρχ. στην κατώτερη βαθμίδα των πανεπιστημιακών (λέκτορες) και 100.300 δρχ. στην πρώτη βαθμίδα, του καθηγητή. Αντίστοιχα, για τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ είναι από 33.600 δρχ. για τον καθηγητή εφαρμογών έως 83.300 για τον καθηγητή πρώτης βαθμίδας. «Είναι μια πρόταση δυναμική, που προεικάζει τη σταθερή αύξηση των χρηματοδοτήσεων που έχουμε προγραμματίσει σε όλα τα επίπεδα για την Ανώτατη Εκπαίδευση», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση και είπε ακόμα ότι η διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων τραυματίζει τα ιδρύματα, τους φοιτητές και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Ο υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένες και ότι κι άλλοι διεκδικούν και «πρέπει να πάρουν, ιδιαιτέρως εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες». Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, ξεκαθάρισαν ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τα ΑΕΙ θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα και δεν εξήγησαν πώς θα επέλθει η αύξηση στο 5% του ΑΕΠ που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Οι πανεπιστημιακοί, που έχουν να πάρουν αύξηση από το 1997, δεν ικανοποιούνται από τις αυξήσεις, αφού δεν καλύπτεται ούτε η απώλεια του εισοδήματός τους από τον πληθωρισμό αυτά τα χρόνια. Εξηγούν ότι βασική τους επιδίωξη είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων που λαμβάνουν στο βασικό μισθό τους, πράγμα που η κυβέρνηση δε συζητάει καν και υπολογίζουν ότι η πραγματική αύξηση που τους δίνεται, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, είναι 3% και αποτελεί εμπαιγμό προς τον κλάδο.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επικαλούμενος τον «Ελληνα πολίτη». «Δε νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας πολίτης, που θα αποκαλέσει ψίχουλα την αύξηση», είπε, ενώ περισσότερο ...λογιστική ήταν η προσέγγιση του Ν. Φαρμάκη, που δήλωνε ότι οι αυξήσεις των εκπαιδευτικών οδηγούν σε κόστος 125 εκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνοντας ότι «εξαντλούμε τα περιθώρια και αναγνωρίζουμε το ρόλο των εκπαιδευτικών στην κοινωνία και στο σχολείο».

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Οκτώβρη απευθύνεται στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ, ενώ προειδοποιητική απεργία για τις 6 Οκτώβρη έχει κηρύξει η ΔΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ