Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης

Σχολεία του Νομού Χαλκιδικής επισκέπτεται από χτες ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, στα πλαίσια μιας ακόμα προεκλογικού χαρακτήρα περιοδείας στο νομό. Η «κοσμογονία» ωστόσο στην εκπαίδευση, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση από την έναρξη κιόλας της σχολικής χρονιάς, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που προκύπτουν για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό Χαλκιδικής.

Η ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στην περιοχή, λόγω της εγκατάστασης παλιννοστούντων και οικονομικών μεταναστών, έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα σχολεία σε όλους τους δήμους της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται πλέον σε νοικιασμένους χώρους, σε ακατάλληλα κτίρια και σε αίθουσες με υπεράριθμους μαθητές.

Στο Δήμο Καλλικράτειας Γυμνάσιο και Λύκειο συστεγάζονται σε ανεπαρκή για τις ανάγκες των μαθητών χώρο. Η σκεπή του σχολικού συγκροτήματος είναι από αμίαντο και απαιτείται άμεσα η αντικατάστασή του αφού αποτελεί υλικό επικίνδυνο για την υγεία. Επίσης, σε νοικιαζόμενους ιδιωτικούς χώρους γίνονται τα μαθήματα του νηπιαγωγείου, ενώ επιτακτική πλέον είναι η ανάγκη για τη δημιουργία νέου Δημοτικού Σχολείου.

Στο Δήμο Ν. Τρίγλιας τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία λειτουργούν από φέτος ως ολοήμερα, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση προκειμένου να προσαρμοστεί η υποδομή τους στις νέες ανάγκες. Επιπλέον στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Ν. Τρίγλιας, το οποίο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του 1924, οι μαθητές στις 2 από τις 6 αίθουσες που διαθέτει κάνουν μάθημα στο υπόγειο, ενώ ανάλογο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το Δημοτικό Σχολείο στα Ν. Πλάγια. Τα συγκεκριμένα διδακτήρια καθώς και το διδακτήριο της Κρήνης χρειάζονται άμεση συντήρηση.

Στο Δήμο Ν. Μουδανιών όλα τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε νοικιασμένα καταστήματα. Τεράστιο επίσης χαρακτηρίζεται το πρόβλημα σχολικής στέγης και στο Δήμο Κασσάνδρας, όπου εκτός από την ανεπάρκεια των αιθουσών τόσο στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο Κασσανδρείας, όσο και στο Ενιαίο Δημοτικό Σχολείο Αθύτου-Καλλιθέας, στο ένα από τα δύο Δημοτικά της Κασσανδρείας τα μαθήματα γίνονται σε νοικιασμένους χώρους.

Στο Δήμο Παλλήνης τρεις τάξεις του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου Χανιώτης-Πολυχρόνου λειτουργούν στη Χανιώτη και τρεις στον Πολύχρονο.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ορμυλίας του Δήμου Ορμυλίας το νηπιαγωγείο στεγάζεται στο υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο, παρά τις ελλείψεις σε αίθουσες, λειτουργεί φέτος ως ολοήμερο. Το ΤΕΕ Νικητής στο Δήμο Σιθωνίας στεγάζεται στα υπόγεια του δημαρχείου, αφού η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου δε χρηματοδοτείται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη. Παράλληλα, η εγκαθίδρυση ολοήμερων σχολείων στα Δημοτικά Σχολεία του δήμου δημιουργεί την άμεση ανάγκη για νέες αίθουσες διδασκαλίας. Αμεση επισκευή και συντήρηση, ωστόσο, χρειάζονται και οι υπάρχουσες σχολικές μονάδες, καθώς οι πιστώσεις που διατίθενται γι' αυτό το σκοπό επαρκούν ίσα ίσα για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Απαραίτητη είναι και η άμεση επισκευή της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Γοματίου καθώς και η συντήρηση των κουφωμάτων και η υγρομόνωση του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Παναγιάς.

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου του Δημοτικού Διαμερίσματος Συκιάς του Δήμου Τορώνης αναγκάζονται να μετακινούνται μεταξύ των δύο κτιρίων στα οποία φιλοξενούνται τα σχολεία τους, τα οποία επιπλέον παρουσιάζουν και τεράστιες ελλείψεις σε εποπτικό υλικό. Επίσης, κατά την επέκταση του νηπιαγωγείου της Σάρτης για τη στέγαση του ολοήμερου σχολείου δεν έχουν προβλεφτεί χώροι υγιεινής.

Το υπάρχον παραδοσιακό κτίριο στη Γαλάτιστα δεν επαρκεί για να στεγάσει τους μαθητές του Δήμου Ανθεμούντα, ενώ στο Δήμο Πολυγύρου είναι αναγκαία η άμεση κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για να στεγαστεί το Ενιαίο Λύκειο Πολυγύρου, το οποίο σήμερα συστεγάζεται με το Γυμνάσιο.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Νομό Χαλκιδικής έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης με Ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου. Οι βουλευτές του Κόμματος υπογραμμίζουν την ευθύνη της κυβέρνησης «για την κακή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας και για τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με κύριο αυτό της σχολικής στέγης, αλλά και της έλλειψης του απαιτούμενου εποπτικού υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού», και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας «τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Νομού Χαλκιδικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ